Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Profiling of primary metabolites in grapes of interspecific grapevine varieties: sugars and organic acids

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F11%3A00182100" target="_blank" >RIV/62156489:43510/11:00182100 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Profiling of primary metabolites in grapes of interspecific grapevine varieties: sugars and organic acids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The quality of grapes is determined above all by the contents of the primary and secondary metabolites. The primary metabolites involve sugars and organic acids, and just these compounds are dealt with in this study. Its objective was to analyse and critically evaluate the primary metabolites in new interspecific varieties and, based on a comparison with European varieties of grapevine (Vitis vinifera L.), to find out the similarities and also possible differences between them. The study evaluates and compares 4 conventional varieties of Vitis vinifera with 11 new interspecific cultivars. The contents and compositions of the individual sugars and acids were estimated by means of the HPLC method. Most of these varieties belong to the group with either medium or low content of malic acid, i.e. with a medium to high ratio. This corroborates the similarity of interspecific varieties to those of V. vinifera. The cluster analysis identified the existence of two interesting groups of varietie

  • Název v anglickém jazyce

    Profiling of primary metabolites in grapes of interspecific grapevine varieties: sugars and organic acids

  • Popis výsledku anglicky

    The quality of grapes is determined above all by the contents of the primary and secondary metabolites. The primary metabolites involve sugars and organic acids, and just these compounds are dealt with in this study. Its objective was to analyse and critically evaluate the primary metabolites in new interspecific varieties and, based on a comparison with European varieties of grapevine (Vitis vinifera L.), to find out the similarities and also possible differences between them. The study evaluates and compares 4 conventional varieties of Vitis vinifera with 11 new interspecific cultivars. The contents and compositions of the individual sugars and acids were estimated by means of the HPLC method. Most of these varieties belong to the group with either medium or low content of malic acid, i.e. with a medium to high ratio. This corroborates the similarity of interspecific varieties to those of V. vinifera. The cluster analysis identified the existence of two interesting groups of varietie

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    29

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

    361-372

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus