Hodnocení změn látkového složení rajčat v průběhu skladování metodou NIR spektroskopie
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43909032" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43909032 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení změn látkového složení rajčat v průběhu skladování metodou NIR spektroskopie
Popis výsledku v původním jazyce
V práci byly zkoumány změny v látkovém složení rajčat odrůdy 'Dagmar' v průběhu skladování. Plody byly vypěstovány na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici a skladovány v chladírně při teplotě 4 oC v normální atmosféře po dobu 32 dnů. Každé 4 dny byla měřena jejich spektra metodou NIR spektroskopie. Naměřená spektra byla vyhodnocena podle vytvořených kalibračních grafů metody NIR spektroskopie. Vytvořené kalibrace obsahovaly 120 kalibračních standardů. U plodů byl hodnocen obsah titrovatelných kyselin potenciometrickou metodou, titrací odměrným roztokem NaOH do po H 8,1. Obsah celkových polyfenolických látek byl zjišťován spektrofotometrickým měřením barevných produktů reakce hydroxylových skupin fenolických sloučenin s činidlem Folin - Ciocalteau a obsah kyseliny askorbové byl stanoven vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií. V průběhu skladování se obsah celkových polyfenolů a titrovatelných kyselin postupně zvyšoval naproti tomu u kyseliny askorbové byl zaznamenám mírný pokles v jejím obsahu.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of changes in composition of tomatoes in the course of their storage by NIR spectroscopy
Popis výsledku anglicky
Tomato fruits were evaluated by changes in the content of the basic components during storage by NIR spectroscopy. Twenty fruits of tomato cultivar 'Dagmar' were stored. The fruits were stored in the cooling chamber at 4 o C in normal oxygen atmosphere for 32 days and their spektra was measured by NIR spectroscopy every four days. The stored tomato fruits were evaluated for the content of the titratable acids, polyphenols and ascorbic acid. The spectrums of stored fruits were evaluated according to the calibration graph using NIR spectroscopy method. The calibration includes 120 fruits of cultivars 'Dagmar' and 'Parto'. The calibration graphs were made from data obtained during the ripening and storage of the fruits. It is always a correlation between the predicted values (NIR values) and the reference. The content of total polyphenols and titratable acids gradually increased during storage period on the other hand, ascorbic acid has recorded a slight decline in its content.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
279-287
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—