Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení změn látkového složení rajčat v průběhu skladování metodou NIR spektroskopie

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43909032" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43909032 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=91628;download=173672;z=1</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení změn látkového složení rajčat v průběhu skladování metodou NIR spektroskopie

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V práci byly zkoumány změny v látkovém složení rajčat odrůdy 'Dagmar' v průběhu skladování. Plody byly vypěstovány na pozemku Zahradnické fakulty v Lednici a skladovány v chladírně při teplotě 4 oC v normální atmosféře po dobu 32 dnů. Každé 4 dny byla měřena jejich spektra metodou NIR spektroskopie. Naměřená spektra byla vyhodnocena podle vytvořených kalibračních grafů metody NIR spektroskopie. Vytvořené kalibrace obsahovaly 120 kalibračních standardů. U plodů byl hodnocen obsah titrovatelných kyselin potenciometrickou metodou, titrací odměrným roztokem NaOH do po H 8,1. Obsah celkových polyfenolických látek byl zjišťován spektrofotometrickým měřením barevných produktů reakce hydroxylových skupin fenolických sloučenin s činidlem Folin - Ciocalteau a obsah kyseliny askorbové byl stanoven vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií. V průběhu skladování se obsah celkových polyfenolů a titrovatelných kyselin postupně zvyšoval naproti tomu u kyseliny askorbové byl zaznamenám mírný pokles v jejím obsahu.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of changes in composition of tomatoes in the course of their storage by NIR spectroscopy

  • Popis výsledku anglicky

    Tomato fruits were evaluated by changes in the content of the basic components during storage by NIR spectroscopy. Twenty fruits of tomato cultivar 'Dagmar' were stored. The fruits were stored in the cooling chamber at 4 o C in normal oxygen atmosphere for 32 days and their spektra was measured by NIR spectroscopy every four days. The stored tomato fruits were evaluated for the content of the titratable acids, polyphenols and ascorbic acid. The spectrums of stored fruits were evaluated according to the calibration graph using NIR spectroscopy method. The calibration includes 120 fruits of cultivars 'Dagmar' and 'Parto'. The calibration graphs were made from data obtained during the ripening and storage of the fruits. It is always a correlation between the predicted values (NIR values) and the reference. The content of total polyphenols and titratable acids gradually increased during storage period on the other hand, ascorbic acid has recorded a slight decline in its content.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    279-287

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku