Ochrana révy vinné proti houbovým patogenům v ekologickém vinohradnictví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43910536" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43910536 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ochrana révy vinné proti houbovým patogenům v ekologickém vinohradnictví
Popis výsledku v původním jazyce
Pěstování révy vinné je směřované stále častěji směrem k ekologizaci vinohradnické produkce. Během vegetace je réva vinná poškozovaná zejména houbovými patogeny. V extrémních případech mohou tyto patogeny způsobovat také hospodářsky významné škody. Ve vztahu k těmto patogenům se využívají postupy přímé a nepřímé ochrany. Moderní pěstování révy vinné je proto spojené se snižováním využívání pesticidů a nahrazení pesticidů alternativní postupy nebo metodami. Základním postupem nepřímé ochrany je ovlivnění mikroklimatu révového keře, prostřednictvím zelených prací. Termínově správně a kvalitně provedené zelené práce zhoršují podmínky pro rozvoj houbových chorob a také zlepšují podmínky pro aplikaci pesticidů nebo přípravků využívaných v ekologickém vinohradnictví. V souvislosti s ochranou proti hlavním houbovým chorobám révy se stále častěji využívá metod indukované rezistence. Pesticidy jsou proto doplňované nebo zcela nahrazované prostředky, které mají schopnost stimulovat přirozené obranné mechanismy u révy vinné. Réva vinná potom využívá svoje schopnosti k obraně proti houbovým patogenům. Cílem metodiky je stanovit postupy, které umožňují ekologickou ochranu révy vinné. A dále představit nejdůležitější zásady pro tento způsob ochrany. Ekologický způsob ochrany révy vinné je v metodice prezentovaný na bázi rostlinných extraktů.
Název v anglickém jazyce
Grapevine protection against fungal pathogens in organic viticulture
Popis výsledku anglicky
Grapevine growing is increasingly directed towards organic vineyard production. During vegetation is grapevine damaging from fungal pathogens. In extreme cases, these pathogens can also cause significant economic damages. In relation to these pathogens are used direct and indirect methods of protection. Modern grapevine growing is therefore associated with reducing the use of pesticides and replacement alternative procedures or methods. The basic procedure of indirect protection is to influence the microclimate of a grapevine through canopy management. Futures properly and well-made canopy management worsen conditions for the development of fungal diseases and also improve the conditions for the application of pesticides or products used in organic viticulture. In connection with the protection against the major fungal diseases of grapevine are increasingly used methods induced resistance. Pesticides are thus supplemented or entirely replaced by the means that have the ability to stimulate natural defense mechanisms of grapevine. Grapevine then uses his skills to defend against fungal pathogens. The methodology is to establish procedures that allow for environmental protection grapevine. A further introduce the most important principles for this type of protection. Ecological way of protecting the vine is in the methodology presented based on plant extracts.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA04021402" target="_blank" >TA04021402: Vývoj přírodních preparátů na ochranu révy vinné proti houbovým patogenům</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
978-80-270-1042-4
Číslo předpisu
UKZUZ 136262/2016
Technické parametry
Číslo osvědčení o certifikaci UKZUZ 136262/2016.
Ekonomické parametry
Finanční náročnost realizace ochrany na bázi rostlinných extraktů vychází dráž, než ekologické ošetřování. Taktéž i nadstavbový management integrované produkce na bázi rostlinných přípravků je dražší než bez jejich využití. Za využití dotačních prostředků poskytovaných Státním zemědělským intervenčním fondem z Programu rozvoje venkova je pro vinaře fungujících v systému ekologického nebo integrovaného vinohradnictví dostupná. Ekonomická úspora není patrná ve výši vstupních nákladů na ochranu vinice, ale je v kvalitě výsledné produkce a prevenci ztrát v důsledku napadení révy vinné houbovými patogeny.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2, 656 06 Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů