Bio odrůdy révy vinné
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43910456" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43910456 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bio odrůdy révy vinné
Popis výsledku v původním jazyce
Ekologická produkce ve vinohradnictví stoupá na významu v celém světě. V souvislosti s ochranou révy vinné proti houbovým chorobám a škůdcům se stále využívají syntetické pesticidy. Cestou k jejich minimalizaci je využívání přirozené odolnosti révy vinné k houbovým chorobám. Plíseň révy (Plasmopara viticola) a padlí révy (Erysiphe necator) jsou nejnebezpečnější houbové choroby révy, které se objevily v Evropě v 19. století. V tomto období začíná také šlechtění odrůd révy vinné odolných k těmto chorobám. Odolné odrůdy se v současnosti stávají nedílnou součástí pěstitelské praxe. Zájem o jejich pěstování vzrůstá mezi vinohradníky, ale také mezi konzumenty vína. Tento typ odrůd je možné označit termínem "odrůdy odolné k houbovým chorobám" nebo také "bio odrůdy". Pro pěstitele révy vinné je důležitá znalost základních principů rezistence a možností využití indukované rezistence v ekologickém vinohradnictví. Kombinace pěstování rezistentních odrůd a prostředků indukované rezistence vede k ekologickému pěstování révy vinné. V pěstitelské části publikace jsou představené základní technologie zelených prací, ošetřování půdy ve vinici a ochrany proti houbovým chorobám. Základním průsečíkem všech kapitol je ekologický přístup. Tato monografie komplexně představuje bio odrůdy révy vinné a zásady jejich pěstování. Největší část knihy je věnována popisu jednotlivých bio odrůd révy vinné, a to jak moštových, tak stolních. Moštové odrůdy se pěstují především u profesionálních vinohradníků. Stolní odrůdy jsou u našich producentů zatím doplňkové, ale význam mají pro hobby vinohradníky. U moštových odrůd je popsán jejich původ, ampelografická charakteristika, pěstitelské a enologické vlastnosti a kvalita vína. Základní charakteristiky jsou přehledně zpracované v souhrnných tabulkách. U stolních odrůd se popisuje především původ odrůdy, její ampelografická znaky a pěstitelské vlastnosti.
Název v anglickém jazyce
Organic grape varieties
Popis výsledku anglicky
The importance of organic production in viticulture is on the increase worldwide. As far as the protection of grapevines against fungal diseases and pests goes people are still using synthetic pesticides. The way to minimise the use of pesticides is to use the natural resistance of the grapevine to fungal diseases. Downy mildew and powdery mildew are the most dangerous fungal diseases of the grapevine, having first appeared in Europe. Breeding grape varieties resistant to these diseases commenced around this time. Resistant grape varieties are becoming an integral part of the growing practice. It is evident from grape growers as well as wine drinkers that interest in the cultivation of these varieties is increasing. These types of the cultivar can be termed varieties resistant to fungal diseases" or"organic varieties". This monograph presents a comprehensive list of organic grape varieties and the principles of their cultivation. For vine growers it is important to know the basic principles of resistance and the possibilities for using induced resistance in organic viticulture. The combination of planting resistant varieties and the means of induced resistance lead to organic grape growing. In the growers' section of this publication the basic technology of canopy management, treating the soil in the vineyard and protection against fungal diseases are set out. The basic intersection point of all chapters is an ecological approach. The largest part of this monograph is devoted to the description of organic grape varieties. Wine grape varieties are mainly cultivated by professional grape growers. For our professional grape growers table grape varieties are a supplementary interest, though important for those who grow grapes for a hobby. The origin of the wine grape varieties is delineated, their ampelographical and growing characteristics, oenological properties and the quality of its wines. The basic attributes are summarised in well-arranged tables.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-247-4330-1
Počet stran knihy
315
Název nakladatele
Grada Publishing, a.s.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS knihy
—