Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bio odrůdy révy vinné

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43910456" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43910456 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bio odrůdy révy vinné

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Ekologická produkce ve vinohradnictví stoupá na významu v celém světě. V souvislosti s ochranou révy vinné proti houbovým chorobám a škůdcům se stále využívají syntetické pesticidy. Cestou k jejich minimalizaci je využívání přirozené odolnosti révy vinné k houbovým chorobám. Plíseň révy (Plasmopara viticola) a padlí révy (Erysiphe necator) jsou nejnebezpečnější houbové choroby révy, které se objevily v Evropě v 19. století. V tomto období začíná také šlechtění odrůd révy vinné odolných k těmto chorobám. Odolné odrůdy se v současnosti stávají nedílnou součástí pěstitelské praxe. Zájem o jejich pěstování vzrůstá mezi vinohradníky, ale také mezi konzumenty vína. Tento typ odrůd je možné označit termínem "odrůdy odolné k houbovým chorobám" nebo také "bio odrůdy". Pro pěstitele révy vinné je důležitá znalost základních principů rezistence a možností využití indukované rezistence v ekologickém vinohradnictví. Kombinace pěstování rezistentních odrůd a prostředků indukované rezistence vede k ekologickému pěstování révy vinné. V pěstitelské části publikace jsou představené základní technologie zelených prací, ošetřování půdy ve vinici a ochrany proti houbovým chorobám. Základním průsečíkem všech kapitol je ekologický přístup. Tato monografie komplexně představuje bio odrůdy révy vinné a zásady jejich pěstování. Největší část knihy je věnována popisu jednotlivých bio odrůd révy vinné, a to jak moštových, tak stolních. Moštové odrůdy se pěstují především u profesionálních vinohradníků. Stolní odrůdy jsou u našich producentů zatím doplňkové, ale význam mají pro hobby vinohradníky. U moštových odrůd je popsán jejich původ, ampelografická charakteristika, pěstitelské a enologické vlastnosti a kvalita vína. Základní charakteristiky jsou přehledně zpracované v souhrnných tabulkách. U stolních odrůd se popisuje především původ odrůdy, její ampelografická znaky a pěstitelské vlastnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Organic grape varieties

  • Popis výsledku anglicky

    The importance of organic production in viticulture is on the increase worldwide. As far as the protection of grapevines against fungal diseases and pests goes people are still using synthetic pesticides. The way to minimise the use of pesticides is to use the natural resistance of the grapevine to fungal diseases. Downy mildew and powdery mildew are the most dangerous fungal diseases of the grapevine, having first appeared in Europe. Breeding grape varieties resistant to these diseases commenced around this time. Resistant grape varieties are becoming an integral part of the growing practice. It is evident from grape growers as well as wine drinkers that interest in the cultivation of these varieties is increasing. These types of the cultivar can be termed varieties resistant to fungal diseases" or"organic varieties". This monograph presents a comprehensive list of organic grape varieties and the principles of their cultivation. For vine growers it is important to know the basic principles of resistance and the possibilities for using induced resistance in organic viticulture. The combination of planting resistant varieties and the means of induced resistance lead to organic grape growing. In the growers' section of this publication the basic technology of canopy management, treating the soil in the vineyard and protection against fungal diseases are set out. The basic intersection point of all chapters is an ecological approach. The largest part of this monograph is devoted to the description of organic grape varieties. Wine grape varieties are mainly cultivated by professional grape growers. For our professional grape growers table grape varieties are a supplementary interest, though important for those who grow grapes for a hobby. The origin of the wine grape varieties is delineated, their ampelographical and growing characteristics, oenological properties and the quality of its wines. The basic attributes are summarised in well-arranged tables.

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-247-4330-1

  • Počet stran knihy

    315

  • Název nakladatele

    Grada Publishing, a.s.

  • Místo vydání

    Praha

  • Kód UT WoS knihy