Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvalitativní a kvantitativní parametry a odolnost k houbovým patogenům u nové odrůdy révy vinné "Malverina"

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F11%3A00182790" target="_blank" >RIV/62156489:43510/11:00182790 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvalitativní a kvantitativní parametry a odolnost k houbovým patogenům u nové odrůdy révy vinné "Malverina"

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V posledním období se ve vinohradnické produkci v České republice vyskytuje stále významnější tlak houbových chorob. Oteplování klimatu vede především k významnému rozvoji padlí révy (Erysiphe necator). Pěstování odrůd se zvýšenou odolností k houbovým chorobám získává proto stále více na významu. První registrovanou odrůdou tohoto typu v České republice byla Malverina. Malverina je odrůda pro výrobu bílého vína. Hodnocení kvalitativních a kvantitativních znaků probíhalo v období 2005-2009 v Lednici na Moravě. Malverina prokázala lepší výnosové parametry, než Ryzlink rýnský. Z pohledu kvalita byla zjištěna v porovnání s Ryzlinkem rýnským nižší cukernatost, ale také nižší obsah titrovatelných kyselin, který je pozitivním znakem kvality. Hodnocení odolnosti k houbovým patogenům probíhalo v letech 1996-2003, ve vinici neošetřované fungicidy. Malverina byla porovnávaná se svými rodičovskými odrůdami. Disponuje dobrou odolností k houbovým chorobám, vyššími výnosovými parametry a dobrou kvali

  • Název v anglickém jazyce

    Qualitative and quantitative parameters, and resistance to fungal pathogens of new grapevine variety "Malverina"

  • Popis výsledku anglicky

    Recently, in the vineyard production in the Czech Republic there are an increasing pressure of fungal diseases. Warming leads to a particularly significant development of grape powdery mildew (Erysiphe necator). Grapevine varieties with improved resistance to fungal diseases are becoming therefore increasingly important. The first grapevine variety of this type registered in the Czech Republic was Malverina. Malverina is variety for white wine production. Evaluation of qualitative and quantitative parameters taking place in Lednice na Moravě in 2005-2009. Malverina showed better yield than Riesling. In terms of quality was observed lower sugar content, but also lower titratable acidity, in comparison with Riesling. Lower titratable acids are positive signs of quality. Evaluation of resistance to fungal pathogens take place in the period 1996-2003, in vineyard without pesticide treatment. Malverina was compared with their parental varieties. Maverina has good resistance to fungal pathog

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    LIX

  • Číslo periodika v rámci svazku

    10

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    455-460

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus