Hodnocení kvalitativních parametrů u odrůdy révy vinné 'Regent'
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F13%3A00212207" target="_blank" >RIV/62156489:43510/13:00212207 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvalitativních parametrů u odrůdy révy vinné 'Regent'
Popis výsledku v původním jazyce
Regent je německá odrůda révy vinné se zvýšenou odolností k houbovým patogenům. Odrůda disponuje několika geny rezistence k houbovým patogenům révy vinné. V letech 2005-2009 byly u odrůdy Regent a kontrolní odrůdy Frankovka hodnocené kvalitativní parametry: cukernatost, obsah titrovatelných kyselin, hodnota pH, obsah kyseliny vinné, kyseliny jablečné a poměr kyseliny vinné/kyselině jablečné. Průměrná cukernatost u odrůdy Regent byla 22,02°NM, obsah titrovatelných kyselin 5,53 g.l-1. hodnota pH 3,35, obsah kyseliny vinné 5,73 g.l-1, obsah kyseliny jablečné 2,02 g.l-1 a poměr kyseliny vinné/kyselině jablečné 3,06. Odrůda byla hodnocena také v podmínkách okrajové vinařské oblasti ve Vinařství Sádek, kde ukázala dobré kvalitativní parametry. Na základě hodnocení kvalitativních parametrů je možné konstatovat velmi dobrou kvalitu hroznů odrůdy Regent. Regent je proto odrůda révy vinné velmi vhodná pro pěstování v systémech ekologického vinohradnictví ve všech vinařských oblastech v České rep
Název v anglickém jazyce
Evaluation of qualitative parameters of grapevine variety 'Regent'
Popis výsledku anglicky
Regent is a new German grapevine variety with increased resistance to fungal pathogens. This variety disposed of several genes for resistance to fungal pathogens of grapevine. In the period 2005-2009 were evaluated these qualitative parameters: sugar content, titratable acidity, pH, tartaric acid , malic acid and the ratio of tartaric acid / malic acid by the variety Regent and Lemberger. The average sugar content of a variety Regent was 22.02 ° NM , content of titratable acid 5.53 g.l-1, pH 3.35, tartaric acid content is 5.73 g.l-1, malic acid content is 2.02 g.l-1 and the ratio of tartaric acid / malic acid is 3.06. This variety was also evaluated in terms of marginal wine region in Sadek Winery, which also showed good qualitative parameters. Based on evaluation of qualitative parameters, we can say confirm very good quality grapes of Regent. Regent grapevine variety is therefore very suitable for growing in organic viticulture in all wine-growing regions in the Czech Republic.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
22-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—