Hodnocení kvalitativních parametrů u nové odrůdy révy vinné 'Nativa'
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F12%3A00193379" target="_blank" >RIV/62156489:43510/12:00193379 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kvalitativních parametrů u nové odrůdy révy vinné 'Nativa'
Popis výsledku v původním jazyce
Nativa je nová odrůda révy vinné se zvýšenou odolností k houbovým chorobám. Vznikla jako křížení odrůd /(Frankovka x Svatovavřinecké) x (Merlot x Seibel 13 666)/. Pochází ze šlechtitelské práce v České republice. Cílem práce bylo vyhodnocení kvalitativních parametrů a porovnání s kontrolní odrůdou Frankovka. Nativa dosáhla následujících hodnot kvalitativních parametrů: cukernatost (20,16°NM), titrovatelné kyseliny (9,94 g/l), obsah kyseliny vinné (8,39 g/l), obsah kyseliny jablečné (3,18 g/l), hodnota pH (3,14). Nativa dosáhla nižší cukernatosti než kontrolní odrůda Frankovka. Při pěstování se je proto třeba zaměřit na podporu vyšší vyzrálosti hroznů. Odrůda Nativa poskytuje výrazně "evropský" typ červeného vína. Je vhodná pro pěstování v systémech ekologického vinohradnictví.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of qualitative parameters of new grapevine variety 'Nativa'
Popis výsledku anglicky
Nativa is new grapevine variety with higher resistance to fungal diseases. This variety originated as crossing from varieties /(Lemberger x Saint Laurent) x (Merlot x Seibel 13 666)/. Nativa originated from breeding work in the Czech Republic. The aim this work was evaluation of qualitative parameters of grapes and comparing with control variety Lemberger. Nativa reached the following values of qualitative parameters: sugar content (20.16 ° NM), titratable acid (9.94 g/l), the content of tartaric acid (8.39 g/l), malic acid content (3.18 g/l), pH value (3.14). Nativa has reached a lower sugar content than the control variety Lemberger. It is therefore to need the focus to support grape ripening. Nativa give the "European" type of wine. It is suitable for growing in organic viticulture systems.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
11
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
20-22
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—