Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení kvalitativních parametrů u nové odrůdy révy vinné 'Nativa'

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F12%3A00193379" target="_blank" >RIV/62156489:43510/12:00193379 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení kvalitativních parametrů u nové odrůdy révy vinné 'Nativa'

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nativa je nová odrůda révy vinné se zvýšenou odolností k houbovým chorobám. Vznikla jako křížení odrůd /(Frankovka x Svatovavřinecké) x (Merlot x Seibel 13 666)/. Pochází ze šlechtitelské práce v České republice. Cílem práce bylo vyhodnocení kvalitativních parametrů a porovnání s kontrolní odrůdou Frankovka. Nativa dosáhla následujících hodnot kvalitativních parametrů: cukernatost (20,16°NM), titrovatelné kyseliny (9,94 g/l), obsah kyseliny vinné (8,39 g/l), obsah kyseliny jablečné (3,18 g/l), hodnota pH (3,14). Nativa dosáhla nižší cukernatosti než kontrolní odrůda Frankovka. Při pěstování se je proto třeba zaměřit na podporu vyšší vyzrálosti hroznů. Odrůda Nativa poskytuje výrazně "evropský" typ červeného vína. Je vhodná pro pěstování v systémech ekologického vinohradnictví.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of qualitative parameters of new grapevine variety 'Nativa'

  • Popis výsledku anglicky

    Nativa is new grapevine variety with higher resistance to fungal diseases. This variety originated as crossing from varieties /(Lemberger x Saint Laurent) x (Merlot x Seibel 13 666)/. Nativa originated from breeding work in the Czech Republic. The aim this work was evaluation of qualitative parameters of grapes and comparing with control variety Lemberger. Nativa reached the following values of qualitative parameters: sugar content (20.16 ° NM), titratable acid (9.94 g/l), the content of tartaric acid (8.39 g/l), malic acid content (3.18 g/l), pH value (3.14). Nativa has reached a lower sugar content than the control variety Lemberger. It is therefore to need the focus to support grape ripening. Nativa give the "European" type of wine. It is suitable for growing in organic viticulture systems.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    11

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    20-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus