Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sirka jako vada vína a vliv těkavých thiolů na aroma vína

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F16%3A43910581" target="_blank" >RIV/62156489:43510/16:43910581 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sirka jako vada vína a vliv těkavých thiolů na aroma vína

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sirka je známá jako samo víno. Jedná se o nejčastější vadu vína vůbec, a přesto o ní stále nevíme tolik, abychom zcela zabránili jejímu výskytu. Objevuje se u vín dost pravidelně. Když vynechá ve sklepě v jednom ročníku, umí se o to více objevit ve vínech ročníků následujících. Pojďme si zopakovat poznatky o této vadě vína, pokusme se navrhnout opatření proti jejímu výskytu a podělme se o zkušenosti, jak ji odstranit, když naše víno postihne. Přitom nezapomeňme na negativní či pozitivní těkavé thioly, sirné sloučeniny, na které je náš nos daleko citlivější než na sirovodík (sulfan).

  • Název v anglickém jazyce

    Rotten eggs as wine defect and effect of thiols on wine aroma

  • Popis výsledku anglicky

    Hydrogen sulfide belongs to wine defects. It is generally thought to be a metabolic by-product of yeast fermentation in nitrogen limited environments during the alcohol fermentation. Some thiols (mercaptans) originated from grapes can have pleasant odour. Other thiols are produced in wine by the reaction of hydrogen sulfide with other wine components such as etanol and belong to wine defects.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vinařský obzor

  • ISSN

    1212-7884

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    109

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    304-306

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus