Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The inhibition of Saccharomyces cerevisiae population during alcoholic fermentation of grape must by octanoic, decanoic and dodecanoic acid mixture

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43912136" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43912136 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1051/bioconf/20170902025" target="_blank" >https://doi.org/10.1051/bioconf/20170902025</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1051/bioconf/20170902025" target="_blank" >10.1051/bioconf/20170902025</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The inhibition of Saccharomyces cerevisiae population during alcoholic fermentation of grape must by octanoic, decanoic and dodecanoic acid mixture

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The inhibition of alcoholic fermentation by octanoic, decanoic and dodecanoic acid mixture was investigated. Middle chain fatty acids (MCFA) mixture contained 10 grams of C8:C10:C12 in a ratio of 2:7:1 was dissolved in 100 ml of 70% ethanol, and in such form, it was subsequently applied into the fermenting must samples. A flow cytometry test showed that the 10 mg/L dose of MCFA mixture had a toxic effect on Saccharomyces cerevisiae (45.9% of viable cells) compared with the control variant (74.35%). In combination with 60 mg/L of SO2, it had a higher efficiency (3.1% of viable cells) than using a dose of SO2 alone (13.9%). Direct counting of yeast cells confirmed a higher concentration of dead cells with a higher concentration of MCFA. A dose of 10 mg/L of MCFA mixture caused the highest percentage of dead yeast after 24 hours (about 60%) compared to the control variant without MCFA dosage (about 24%). The results of residues showed that there is no significant quantitative difference between the treated and untreated musts because of fixing of MCFA inside the yeast cells. This method can effectively reduce the cost of production technology for wines with residual sugar and, in general, reduce the dosage of SO2.

  • Název v anglickém jazyce

    The inhibition of Saccharomyces cerevisiae population during alcoholic fermentation of grape must by octanoic, decanoic and dodecanoic acid mixture

  • Popis výsledku anglicky

    The inhibition of alcoholic fermentation by octanoic, decanoic and dodecanoic acid mixture was investigated. Middle chain fatty acids (MCFA) mixture contained 10 grams of C8:C10:C12 in a ratio of 2:7:1 was dissolved in 100 ml of 70% ethanol, and in such form, it was subsequently applied into the fermenting must samples. A flow cytometry test showed that the 10 mg/L dose of MCFA mixture had a toxic effect on Saccharomyces cerevisiae (45.9% of viable cells) compared with the control variant (74.35%). In combination with 60 mg/L of SO2, it had a higher efficiency (3.1% of viable cells) than using a dose of SO2 alone (13.9%). Direct counting of yeast cells confirmed a higher concentration of dead cells with a higher concentration of MCFA. A dose of 10 mg/L of MCFA mixture caused the highest percentage of dead yeast after 24 hours (about 60%) compared to the control variant without MCFA dosage (about 24%). The results of residues showed that there is no significant quantitative difference between the treated and untreated musts because of fixing of MCFA inside the yeast cells. This method can effectively reduce the cost of production technology for wines with residual sugar and, in general, reduce the dosage of SO2.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    BIO Web of Conferences

  • ISBN

  • ISSN

    2273-1709

  • e-ISSN

    2117-4458

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    &quot;nestrankovano&quot;

  • Název nakladatele

    EDP Sciences SA

  • Místo vydání

    Les Ulis

  • Místo konání akce

    Sofie

  • Datum konání akce

    29. 5. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000434343800055