Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The use of saturated middle-chain fatty acids in the technology of wine production

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43912574" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43912574 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2017/mnet_2017_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The use of saturated middle-chain fatty acids in the technology of wine production

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Reducing the amount of sulphur dioxide in wine has been one of the the main subject of interest to winemakers for several years. Recent research has shown the efficacy of saturated middle chain fatty acids (MCFAs) as inhibitors of alcoholic fermentation; even in the production of wine with higher residual sugar. In this study, the effectiveness of the octanoic (C8), decanoic (C10) and dodecanoic (C12) mixture of MCFAs as a complement to sulphur dioxide was monitored with a view to reducing the dosage of sulphur dioxide required to ensure effective inhibition of Saccharomyces cerevisiae yeasts, which in turn halts alcoholic fermentation. The progression of alcoholic fermentation was observed across twenty-four variants and combinations of middle chain fatty acid mixtures and sulphur dioxide. The development and conclusion of alcoholic fermentation was controlled for ten days, after application of the MCFAs mixtures. The process was monitored through daily measurement of residual sugar content. The results were statistically evaluated. A mixture of the C8, C10 and C12 MCFAs in the ratio 2:7:1, in concentration 10 mg/l, can reduce the required dosage of sulphur dioxide by several tens of mg/l. The results prove that the application of 10 mg/l of MCFAs mixture with 30-40 mg/l of sulphur dioxide has the same efficacy as the dosage of 60 mg/l of sulphur dioxide alone.

  • Název v anglickém jazyce

    The use of saturated middle-chain fatty acids in the technology of wine production

  • Popis výsledku anglicky

    Reducing the amount of sulphur dioxide in wine has been one of the the main subject of interest to winemakers for several years. Recent research has shown the efficacy of saturated middle chain fatty acids (MCFAs) as inhibitors of alcoholic fermentation; even in the production of wine with higher residual sugar. In this study, the effectiveness of the octanoic (C8), decanoic (C10) and dodecanoic (C12) mixture of MCFAs as a complement to sulphur dioxide was monitored with a view to reducing the dosage of sulphur dioxide required to ensure effective inhibition of Saccharomyces cerevisiae yeasts, which in turn halts alcoholic fermentation. The progression of alcoholic fermentation was observed across twenty-four variants and combinations of middle chain fatty acid mixtures and sulphur dioxide. The development and conclusion of alcoholic fermentation was controlled for ten days, after application of the MCFAs mixtures. The process was monitored through daily measurement of residual sugar content. The results were statistically evaluated. A mixture of the C8, C10 and C12 MCFAs in the ratio 2:7:1, in concentration 10 mg/l, can reduce the required dosage of sulphur dioxide by several tens of mg/l. The results prove that the application of 10 mg/l of MCFAs mixture with 30-40 mg/l of sulphur dioxide has the same efficacy as the dosage of 60 mg/l of sulphur dioxide alone.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2017: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-529-9

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    537-542

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    8. 11. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000440194500095