Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effectiveness of Higher Fatty Acids C8, C10 and C12, Dimethyl Dicarbonate and Sulphur Dioxide for Inhibition of Re-fermentation and Malolactic Activities in Wine

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F14%3A00216755" target="_blank" >RIV/62156489:43510/14:00216755 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201462010023" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.11118/actaun201462010023</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.11118/actaun201462010023" target="_blank" >10.11118/actaun201462010023</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effectiveness of Higher Fatty Acids C8, C10 and C12, Dimethyl Dicarbonate and Sulphur Dioxide for Inhibition of Re-fermentation and Malolactic Activities in Wine

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper is aimed on inhibition of malolactic fermentation and the possibility of prevention of re-fermentation in wine technology and wine storage. Saturated higher fatty acids (HFA) - C8, C10 and C12, dimethyldicarbonate and sulfur dioxide were tested. Experiments have confirmed that addition of sulphur dioxide into the fermenting media causes rapidly inhibition of lactic bacteria metabolic activity. There was found out almost double concentration of dead cells after 24 hours in wine treated with HFA (25.4 %) in opposite to untreated (48.5 %). Combination with 60 mg/L sulfur dioxide came out even better (32.9 to 77.0 %). Optimized properties to inhibit yeasts and lactic acid bacteria with the current potential for treatment of wine against secondary fermentation is likely to offer a mixture of HFA C8, C10 and C12 (2:7:1) dissolved in 70% vol. ethanol, with 100 ml ethanol solution containing 10 g of this mixture. Addition of HFA can significantly reduce the dosage of other preservat

  • Název v anglickém jazyce

    Effectiveness of Higher Fatty Acids C8, C10 and C12, Dimethyl Dicarbonate and Sulphur Dioxide for Inhibition of Re-fermentation and Malolactic Activities in Wine

  • Popis výsledku anglicky

    This paper is aimed on inhibition of malolactic fermentation and the possibility of prevention of re-fermentation in wine technology and wine storage. Saturated higher fatty acids (HFA) - C8, C10 and C12, dimethyldicarbonate and sulfur dioxide were tested. Experiments have confirmed that addition of sulphur dioxide into the fermenting media causes rapidly inhibition of lactic bacteria metabolic activity. There was found out almost double concentration of dead cells after 24 hours in wine treated with HFA (25.4 %) in opposite to untreated (48.5 %). Combination with 60 mg/L sulfur dioxide came out even better (32.9 to 77.0 %). Optimized properties to inhibit yeasts and lactic acid bacteria with the current potential for treatment of wine against secondary fermentation is likely to offer a mixture of HFA C8, C10 and C12 (2:7:1) dissolved in 70% vol. ethanol, with 100 ml ethanol solution containing 10 g of this mixture. Addition of HFA can significantly reduce the dosage of other preservat

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    23-29

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus