Lignany a jejich význam ve výživě člověka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43912724" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43912724 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027022:_____/17:00000663 RIV/86652079:_____/17:00488158
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Lignany a jejich význam ve výživě člověka
Popis výsledku v původním jazyce
Lignany jsou bioaktivní látky náležející do skupiny rostlinných fenolů. Patří k nejrozšířenějším sekundárním metabolitům vyšších cévnatých rostlin, jimž se v posledních letech věnuje pozornost. Lignany vykazují široké spektrum biologických účinků, mezi něž patří antimikrobiální, antimykotické či antivirové. Uplatňují se jako fytoestrogeny, antioxidanty a antikarcinogeny. Vykazují velkou rozmanitost nejen v biologických účincích, ale i v chemických strukturách, jež jsou za tyto účinky zodpovědné a nacházejí se prakticky ve všech surovinách a potravinách rostlinného původu. Nejvyšší obsahy byly zjištěny v semenech lnu a sezamu a rovněž ve dřevě jehličnanů. S tím souvisí současné a budoucí aktivity spojené s jejich izolací z rostlinných zdrojů, potravinářských i nepotravinářských druhotných surovin a využití nejen v potravinářství, ale i ve farmacii a v kosmetickém průmyslu.
Název v anglickém jazyce
Lignans and their importance for the human nutrition
Popis výsledku anglicky
Lignans are bioactive compounds which belong to group of plant phenols. Lignans are one of the widespread secondary metabolites of higher vascular plants which have been paid attention during last years. Lignans have wide spectrum of biological effects such as antimicrobial, antimycotic or antiviral. They also have phytoestrogen, antioxidant and anticancer function. They have various biological effects which come from various chemical structures of lignans. Lignans can be found practically in all plant foods and materials. The highest lignan contents were investigated in fl axseeds, sesame seeds and also in wood of conifers. Recent and future activities are aimed at lignan extraction of different plant sources, food and nonfood secondary materials and utilization in food industry as well as in pharmacy and cosmetics.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
72
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
43-46
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—