Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Lignany a jejich význam ve výživě člověka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F17%3A00488158" target="_blank" >RIV/86652079:_____/17:00488158 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/17:43912724 RIV/00027022:_____/17:00000663

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Lignany a jejich význam ve výživě člověka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lignany jsou bioaktivní látky náležející do skupiny rostlinných fenolů. Patří k nejrozšířenějším sekundárním metabolitům vyšších cévnatých rostlin, jimž se v posledních letech věnuje pozornost. Lignany vykazují široké spektrum biologických účinků, mezi něž patří antimikrobiální, antimykotické či antivirové. Uplatňují se jako fytoestrogeny,antioxidanty a antikarcinogeny. Vykazují velkou rozmanitost nejen v biologických účincích, ale i v chemických strukturách, jež jsou za tyto účinky zodpovědné a nacházejí se prakticky ve všech surovinách a potravinách rostlinného původu. Nejvyšší obsahy byly zjištěny v semenech lnu a sezamu a rovněž ve dřevě jehličnanů. S tím souvisí současné a budoucí aktivity spojené s jejich izolací z rostlinných zdrojů, potravinářských i nepotravinářských druhotných surovin a využití nejen v potravinářství, ale i ve farmacii a v kosmetickém průmyslu.

  • Název v anglickém jazyce

    Lignans and their importance in human nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Lignans are bioactive compounds which belong to group of plant phenols. Lignans are one of the widespread secondary metabolites of higher vascular plants which have been paid attention during last years. Lignans have wide spectrum ofbiological effects such as antimicrobial, antimycotic or antiviral. They also have phytoestrogen, antioxidant and anticancer unction. They have various biological effects which come from various chemical structures of lignans. Lignans can be found practically in all plant foods and materials. The highest lignan contents were investigated in fl axseeds, sesame seeds and also in wood of conifers. Recent and future activities are aimed at lignan extraction of different plant sources, food and nonfood secondary materials and utilization in food industry as well as in pharmacy and cosmetics.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2017

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    43-46

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus