Varietal Distributions of Stilbenes in Grape Cane of Vitis vinifera L.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43912886" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43912886 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/86652079:_____/17:00486867
Výsledek na webu
<a href="https://doi.org/10.1515/ahr-2017-0003" target="_blank" >https://doi.org/10.1515/ahr-2017-0003</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1515/ahr-2017-0003" target="_blank" >10.1515/ahr-2017-0003</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Varietal Distributions of Stilbenes in Grape Cane of Vitis vinifera L.
Popis výsledku v původním jazyce
Grape cane is a waste product from viticulture, which can be used as a source of stilbenes, such as resveratrol and viniferins with high antioxidant values. These stilbenes have also important healthy effects for humans. Resveratrol and viniferins are known as phytoalexins since 1977. Biomass of grape canes in annual pruning is a very valuable source of stilbenes, e.g. trans-resveratrol, and trans-e-viniferin in dry grape canes. The main goal of this article was to compare the distribution of resveratrol and viniferins in the grape cane varieties of Laurot, Hibernal, Malverina and Chardonnay. The highest content of trans-resveratrol was found in Hibernal (6,111 mg kg-1); for trans-e-viniferin and r2-vinifein, the highest levels were found in Malverina (2,211 and 654 mg kg-1). These compounds can be obtained from this waste product (grape cane), by easy extraction process in winemaking or food-processing industry.
Název v anglickém jazyce
Varietal Distributions of Stilbenes in Grape Cane of Vitis vinifera L.
Popis výsledku anglicky
Grape cane is a waste product from viticulture, which can be used as a source of stilbenes, such as resveratrol and viniferins with high antioxidant values. These stilbenes have also important healthy effects for humans. Resveratrol and viniferins are known as phytoalexins since 1977. Biomass of grape canes in annual pruning is a very valuable source of stilbenes, e.g. trans-resveratrol, and trans-e-viniferin in dry grape canes. The main goal of this article was to compare the distribution of resveratrol and viniferins in the grape cane varieties of Laurot, Hibernal, Malverina and Chardonnay. The highest content of trans-resveratrol was found in Hibernal (6,111 mg kg-1); for trans-e-viniferin and r2-vinifein, the highest levels were found in Malverina (2,211 and 654 mg kg-1). These compounds can be obtained from this waste product (grape cane), by easy extraction process in winemaking or food-processing industry.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Horticulturae et Regiotecturae
ISSN
1335-2563
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
11-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—