Varietal Distributions of Stilbenes in Grape Cane of Vitis vinifera L.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F17%3A00486867" target="_blank" >RIV/86652079:_____/17:00486867 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/17:43912886
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Varietal Distributions of Stilbenes in Grape Cane of Vitis vinifera L.
Popis výsledku v původním jazyce
Grape cane is a waste product from viticulture, which can be used as a source of stilbenes, such as resveratrol and viniferins withnhigh antioxidant values. These stilbenes have also important healthy effects for humans. Resveratrol and viniferins are known asnphytoalexins since 1977. Biomass of grape canes in annual pruning is a very valuable source of stilbenes, e.g. trans-resveratrol, andntrans-e-viniferin in dry grape canes. The main goal of this article was to compare the distribution of resveratrol and viniferins in thengrape cane varieties of Laurot, Hibernal, Malverina and Chardonnay. The highest content of trans-resveratrol was found in Hibernaln(6,111 mg kg-1), for trans-e-viniferin and r2-vinifein, the highest levels were found in Malverina (2,211 and 654 mg kg-1). Thesencompounds can be obtained from this waste product (grape cane), by easy extraction process in winemaking or food-processingnindustry.
Název v anglickém jazyce
Varietal Distributions of Stilbenes in Grape Cane of Vitis vinifera L.
Popis výsledku anglicky
Grape cane is a waste product from viticulture, which can be used as a source of stilbenes, such as resveratrol and viniferins withnhigh antioxidant values. These stilbenes have also important healthy effects for humans. Resveratrol and viniferins are known asnphytoalexins since 1977. Biomass of grape canes in annual pruning is a very valuable source of stilbenes, e.g. trans-resveratrol, andntrans-e-viniferin in dry grape canes. The main goal of this article was to compare the distribution of resveratrol and viniferins in thengrape cane varieties of Laurot, Hibernal, Malverina and Chardonnay. The highest content of trans-resveratrol was found in Hibernaln(6,111 mg kg-1), for trans-e-viniferin and r2-vinifein, the highest levels were found in Malverina (2,211 and 654 mg kg-1). Thesencompounds can be obtained from this waste product (grape cane), by easy extraction process in winemaking or food-processingnindustry.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta horticulturae et regiotecturae
ISSN
1335-2563
e-ISSN
—
Svazek periodika
20
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
11-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—