Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Varietal Distributions of Stilbenes in Grape Cane of Vitis vinifera L.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F17%3A00486867" target="_blank" >RIV/86652079:_____/17:00486867 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/17:43912886

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Varietal Distributions of Stilbenes in Grape Cane of Vitis vinifera L.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Grape cane is a waste product from viticulture, which can be used as a source of stilbenes, such as resveratrol and viniferins withnhigh antioxidant values. These stilbenes have also important healthy effects for humans. Resveratrol and viniferins are known asnphytoalexins since 1977. Biomass of grape canes in annual pruning is a very valuable source of stilbenes, e.g. trans-resveratrol, andntrans-e-viniferin in dry grape canes. The main goal of this article was to compare the distribution of resveratrol and viniferins in thengrape cane varieties of Laurot, Hibernal, Malverina and Chardonnay. The highest content of trans-resveratrol was found in Hibernaln(6,111 mg kg-1), for trans-e-viniferin and r2-vinifein, the highest levels were found in Malverina (2,211 and 654 mg kg-1). Thesencompounds can be obtained from this waste product (grape cane), by easy extraction process in winemaking or food-processingnindustry.

  • Název v anglickém jazyce

    Varietal Distributions of Stilbenes in Grape Cane of Vitis vinifera L.

  • Popis výsledku anglicky

    Grape cane is a waste product from viticulture, which can be used as a source of stilbenes, such as resveratrol and viniferins withnhigh antioxidant values. These stilbenes have also important healthy effects for humans. Resveratrol and viniferins are known asnphytoalexins since 1977. Biomass of grape canes in annual pruning is a very valuable source of stilbenes, e.g. trans-resveratrol, andntrans-e-viniferin in dry grape canes. The main goal of this article was to compare the distribution of resveratrol and viniferins in thengrape cane varieties of Laurot, Hibernal, Malverina and Chardonnay. The highest content of trans-resveratrol was found in Hibernaln(6,111 mg kg-1), for trans-e-viniferin and r2-vinifein, the highest levels were found in Malverina (2,211 and 654 mg kg-1). Thesencompounds can be obtained from this waste product (grape cane), by easy extraction process in winemaking or food-processingnindustry.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta horticulturae et regiotecturae

  • ISSN

    1335-2563

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    20

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    11-14

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus