Fyziologické onemocnění jablek z nadměrné koncentrace oxidu uhličitého v chladírenské komoře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43913738" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43913738 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fyziologické onemocnění jablek z nadměrné koncentrace oxidu uhličitého v chladírenské komoře
Popis výsledku v původním jazyce
Bude-li koncentrace oxidu uhličitého během řízené atmosféry příliš vysoká, vznikne vnější a vnitřní poškození plodu, které se na povrchu projeví hnědými plochami, které se mohou při vyšším poškození navzájem spojovat. Vnitřní poškození je ve svazcích cévních, které se nejprve odbarvují a poté zhnědnou. Zřetelné je aroma po anaerobních procesech, což se projeví zřetelně, kdy je plod rozříznutý. V pletivu se projevují hnědá zbarvení, která jsou doprovázena tvorbou dutin v pletivu. Onemocnění může být zaměňováno s jinými fyziologickými poruchami. Obvykle se projevuje v prvních čtyřech měsících skladování.
Název v anglickém jazyce
Physiological injuries of apples fruit by excessive concentration carbon dioxide in cool storage
Popis výsledku anglicky
If the carbon dioxide level is too high during controlled atmosphere (CA) storage, both external and internal injury symptoms may occur. External injury resembles snowflakelike patches which may join to form one very large patch. Internal symptoms appear as discolored areas within the vascular bundles. The tissue may be brown and develop pockets. A noticeable aroma of fermentation may be present when CA storage is opened, or the fruit is cut. Carbon dioxide injury shows up as browning and cavities in the peel, flesh, and core. Injury tends to differ from other storage disorders. It usually occurs during the first four months of storage.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vinař-sadař
ISSN
1804-3054
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
56-58
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—