Fyziologické onemocnění jablek vyvolané hnědnutím dužniny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F17%3A43912309" target="_blank" >RIV/62156489:43510/17:43912309 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fyziologické onemocnění jablek vyvolané hnědnutím dužniny
Popis výsledku v původním jazyce
V plodech jablek dochází během chladírenského skladování a uložení v řízené atmosféře k hnědnutí dužniny. Primárním faktorem vedoucí k hnědnutí dužniny a senescentnímu stárnutí je pozdní sklizeň a nadměrné skladování přezrálých jablek. Některé faktory vedoucí k ozřejmění hnědnutí dužniny sklizeň v pokročilé zralosti. Citlivost k vyššímu obsahu CO2 jsou v prvních týdnech skladování jako v normálně kyslíkaté atmosféře, tak také v řízené atmosféře. Citlivá jablka vůči hnědnutí dužniny jsou jablka skladovaná zejména v normálně kyslíkaté atmosféře. Postřiky vápenatými solemi pomáhají k redukci tohoto fyziologického onemocnění.
Název v anglickém jazyce
Physiological disorders of apples caused by flesh browning
Popis výsledku anglicky
Apples may develop the physiological disorders flesh browning during cold storage in air (RA) or controlled atmosphere (CA) The primary factor leading to development of flesh browning and senescent breakdown are late harvest and extended storage of over-mature fruit. Some factors contributing to greater incidence and severity of flesh browning apples are: harvest at advanced maturity, The susceptibility to CO2-injury is highest during the first weeks of RA or CA storage after harvest. In responsive apples, flesh browning are more likely to occur when fruit is stored in RA. Use of calcium sprays may also help to reduce the severity of flesh browning.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vinař-sadař
ISSN
1804-3054
e-ISSN
—
Svazek periodika
Neuveden
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
46-48
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—