Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Selected qualitative parameters of oils from Hippophae rhamnoides L. and Rosa canina L.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43914664" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43914664 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2018/mnet_2018_full.pdf" target="_blank" >https://mnet.mendelu.cz/mendelnet2018/mnet_2018_full.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Selected qualitative parameters of oils from Hippophae rhamnoides L. and Rosa canina L.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Considering the increasing demand of new sources of high quality foods, this study evaluates the antioxidant capacity, total phenolic compounds and fatty acids composition in sea buckthorn and rose hip oil produced by screw cold pressing. The highest yields when producing the sea buckthorn oil were reached by the 6 mm of nozzle diameter at 50 rpm speed (0.0767 kg of oil per 1 kg of seeds) and when producing the rose hip oil, it was by the 6 mm of nozzle diameter at 30 rpm speed (0.0116 kg of oil per 1 kg of seeds). The results show the high level of PUFA values 51.39% in sea buckthorn oil and 76.23% in rose hip oil. The predominant fatty acid was linoleic, 31.76% in sea buckthorn oil and 54.10% in rose hip oil. The antioxidant capacity of the sea buckthorn oil was 54.67 mg (TEA)/g and of the rose hip oil were 64.45 mg (TEA)/g. The total phenolic compounds of the sea buckthorn oil were 43.71 mg (GAE)/g and of the rose hip oil was 46.77 mg (GAE)/g. The values of both parameters (DPPH and TPC) are in both oils very similar.

  • Název v anglickém jazyce

    Selected qualitative parameters of oils from Hippophae rhamnoides L. and Rosa canina L.

  • Popis výsledku anglicky

    Considering the increasing demand of new sources of high quality foods, this study evaluates the antioxidant capacity, total phenolic compounds and fatty acids composition in sea buckthorn and rose hip oil produced by screw cold pressing. The highest yields when producing the sea buckthorn oil were reached by the 6 mm of nozzle diameter at 50 rpm speed (0.0767 kg of oil per 1 kg of seeds) and when producing the rose hip oil, it was by the 6 mm of nozzle diameter at 30 rpm speed (0.0116 kg of oil per 1 kg of seeds). The results show the high level of PUFA values 51.39% in sea buckthorn oil and 76.23% in rose hip oil. The predominant fatty acid was linoleic, 31.76% in sea buckthorn oil and 54.10% in rose hip oil. The antioxidant capacity of the sea buckthorn oil was 54.67 mg (TEA)/g and of the rose hip oil were 64.45 mg (TEA)/g. The total phenolic compounds of the sea buckthorn oil were 43.71 mg (GAE)/g and of the rose hip oil was 46.77 mg (GAE)/g. The values of both parameters (DPPH and TPC) are in both oils very similar.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2018: Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-597-8

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    308-313

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    7. 11. 2018

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku

    000462205300057