Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Asijské hrušně v podmínkách České republiky: pěstování, pomologie, skladování a choroby

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F18%3A43914785" target="_blank" >RIV/62156489:43510/18:43914785 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027006:_____/18:00005188

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Asijské hrušně v podmínkách České republiky: pěstování, pomologie, skladování a choroby

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pěstování hrušní tvoří nedílnou součást ovocnářství České republiky již od dob tzv. první republiky, kdy byla naše země významným exportérem hrušek a švestek. V 80. letech 20. století bylo pěstování hrušní poznamenáno epidemickým výskytem onemocnění známého jako spála růžovitých (Erwinia amylovora) a mnoho výsadeb bylo v důsledku této epidemie vyklučeno. Z tohoto úpadku se hrušňové výsadby doposud zcela nevzpamatovaly. Proto byl v letech 2012-2016 realizován projekt, jehož cílem bylo podpořit rozvoj pěstování hrušní od školkařské produkce, přes ochranu vůči chorobám až po skladování hrušek v nejmodernějších skladovacích technologiích. V rámci projektu byly vyhodnoceny a navrženy vhodné podnože pro asijské odrůdy hrušní nezbytné pro školkařské provozy. Ze zjištěných výsledků lze jako optimální podnože považovat semenáče Pyrus communis a Pyrus betulifolia, Pyrodwarf a FOXU. Naopak zcela nevhodné jsou kdouloňové podnože. Při hodnocení vhodnosti odrůd pro podmínky České republiky se ukázalo, že všechny odrůdy v hodnocení obstály. Lze je tedy více méně úspěšně pěstovat v rámci podmínek jižní Moravy. Pro ostatní regiony ČR je potřebné provést další hodnocení. V podmínkách Lednice se jako vysoce nadprůměrné svou kvalitou plodů ukázaly odrůdy &apos;Zao Su Li&apos;, &apos;Ju Li&apos;, &apos;Shinseiki&apos;, a také odrůda evropského typu &apos;Kirgizkaja zimnaja&apos;. Plodnost odrůd, pomineme-li fakt poškození mrazem v letech 2016-2017, je významným odrůdovým znakem. Téměř všechny odrůdy odvozené od Pyrus pyrifolia (např. Pung Su, Nijisseiki, Chojuro, Hosui apod.) mají sklon přeplozovat a vyžadují probírku plodů. Nižší plodnost ve vztahu k velikosti plodů pak mají velkoplodé odrůdy. Nižší plodností se vyznačovala odrůda &apos;Hooď a obě evropské odrůdy &apos;Kirgizkaja zimnaja&apos; a &apos;Talgarskaja krasavica&apos;. Odrůdy, které se projevily průměrně největšími plody na úrovni až 290 g, byly &apos;Jin Hua&apos;, &apos;Dangshansu Li&apos;, &apos;Sha Li&apos; a s extrémně velkými plody i přes 500 g odrůda &apos;Wu Jiu Xiang&apos;. Z obsahových látek měřených v tomto prvotním screeningu byly hodnoty cukernatosti průměrně nejvyšší u odrůd &apos;Shinseiki&apos;, &apos;Ping Guo Li&apos; a &apos;Chojuro&apos;. Celkové kyseliny byly nejvyšší u všech mezidruhových kříženců &apos;Kieffer&apos;, &apos;Hooď a &apos;Wu Jiu Xiang&apos;. V rámci skladování v neřízených podmínkách tedy v domácích sklepech či jednoduchých chladírnách se jako dobře skladovatelné ukázaly odrůdy &apos;Ping Guo Li&apos; a &apos;Mut Chen&apos; se skladovatelností min. do února. Z letních odrůd nezvykle dlouho vydrží i odrůda &apos;Zao Su Li&apos;. Teplota skladování má mnohem větší vliv na změny sledovaných fyzikálně- chemických parametrů asijských plodů hrušní než úprava plynného složení okolní atmosféry v chladírenském prostoru. Ve fázi oteplení plodu v podmínkách shelf life je pokles pevnosti dužniny statisticky nevýznamný a není senzoricky spojený s vjemem měknutí (máslovitou texturou) jako u evropských hrušek. Vhodné mikroklimatické parametry pro dlouhodobé skladování plodů asijských hrušní jsou teplota v rozsahu 0 až 1 oC a relativní vlhkost v rozsahu 92 až 94 %. Skladovací teploty je vhodné dosáhnout za dobu 2 až 4 dnů po naskladnění plodů. Ambientní atmosféru plodů lze upravit na obsah kyslíku v rozsahu 1,0 až 2,0 % a obsah oxidu uhličitého v rozsahu 0,2 až 1,0 %. Této koncentrace kyslíku a oxidu uhličitého je vhodné dosáhnout za dobu 2 až 4 dnů po zchlazení plodů. Všechny asijské odrůdy s výjimkou kříženců jsou odrůdy na evropské poměry velmi bujně rostoucí. Intenzita přírůstků letorostů v některých letech dosahovala i přes 1,5 m délky. Lze se domnívat, že by pro asijské odrůdy bylo vhodné pěstování na kdouloni s mezištěpováním kmenotvornou odrůdou. Z testovaného souboru některých odrůd na rezistenci ke spále růžovitých vyplynulo, že tyto odrůdy jsou poměrně citlivé k tomuto onemocnění, nicméně odrůda &apos;Hosui&apos; vykazovala vyšší odolnost než ostatní testované odrůdy. Evropskou strupovitostí asijské hrušně netrpí, Venturia nashicola S. Tanaka &amp; S. Yamamoto se v podmínkách ČR zatím nevyskytuje. Některé odrůdy jsou v zamořených lokalitách citlivé stejně jako evropské hrušně i na rez hrušňovou např. &apos;Ya Li&apos;. Na základě zjištěných výsledků lze předpokládat, že odrůdy asijských hrušní jsou stejně jako odrůdy evropských hrušní k podmínkám v ČR plně adaptibilní, netrpí limitujícími faktory a poskytují stejně kvalitní, atraktivní a zejména pro konzumenta zajímavé &quot;netradiční&quot; ovoce. Z hodnocení vyplývá, že zejména odrůdu &apos;Zao Su Li&apos; lze bez jakéhokoliv rizika doporučit do všech pěstitelských oblastí pěstování hrušní v ČR, a to jak pro hobby pěstování domácností, tak zejména do velkovýrobní produkce.

  • Název v anglickém jazyce

    Asian pears in climatic condition of the Czech Republic: cultivation, pomology, storage and diseases

  • Popis výsledku anglicky

    Pear growing has been an integral part of Czech fruit fanning ever since the times of the so called First Czechoslovak Republic, when the country was an important exporter of pears and plums. In 1980&apos;s pear growing got struck by an epidemy of a disease called fire blight and many plantations were grubbed up. The pear plantations still haven&apos;t recovered fully from this. That is why in 2012-2016 a project was carried out targeted at supporting development of pear growing, from production in graft nurseries through protection against diseases to storing the fruits using state-of-the-art storage technologies. As part of the project rootstocks suitable for Asian pear varieties aimed for nursery production were evaluated and suggested. The results indicated the following seedlings as an optimum choice: P. communis and P. betulifolia, &apos;Pyrodwarf a &apos;FOX1U. Quince rootstock, on the other hand, is absolutely unsuitable. The evaluation of suitability of the varieties for the conditions of the Czech Republic revealed all the varieties as successful. This means the varieties can be grown within the conditions of Southern Moravia more or less successfully. Other regions of the Czech Republic will require further evaluation. In the conditions of Lednice the following varieties proved to be outstanding in their quality: &apos;Zao Su Li&apos;, &apos;Ju Li&apos;, &apos;Shinseiki&apos; and a European type variety &apos;Kirgizkaja zimnaja&apos;. Fertility of the variety, when we disregard the impaired yield caused by frost in 2016-2017, is a significant variety characteristic. Almost all varieties derived from P. pyrifolia (e.g. Pung Su, Nijisseiki, Chojuro, Hosui etc.) tend to overproduce and require fruit thinning. Large fruited varieties then have lower fertility in relation to the size of the fruits. Lower fertility was characteristic for &apos;Hood&apos; variety and both the European varieties &apos;Kirgizkaja zimnaja&apos; and &apos;Talgarskaja krasavica&apos;. Varieties with the largest fruits in average weighing up to 290 g were &apos;Jin Hua&apos;, &apos;Dangshansu Li, and &apos;Sha Li&apos; with &apos;Wu Jiu Xiang&apos; bearing extremely large fruits over 500 g/pc. As concerns substances measured in this primary screening average sugar content values were the highest in &apos;Shinseiki&apos;, &apos;Ping Guo Li&apos;, and &apos;Chojuro&apos; varieties. Total acids were the highest in all the hybrids: &apos;Kieffer&apos;, &apos;Hood&apos;, and &apos;Wu Jiu Xiang&apos;. In regard to storage in uncontrolled conditions, meaning household cellars or simple cold storage, varieties with good storability were &apos;Ping Guo Li&apos; and &apos;Mut Chen&apos;, which remained storable till February at the least. Of the summer varieties &apos;Zao Su Li&apos; preserves well unusually long. The storage temperature has a much greater effect on changes of the monitored physico-chemical parameters in the Asian pear fruits than has usage of gas mixtures in cold storage. Decrease in pulp firmness during warming of the fruit in shelf life conditions in statistically insignificant and is not perceived as softening (buttery texture) as is in European pears. The suitable microclimatic parameters for long term storage of Asian pears are a temperature of 0-1 oC and relative humidity of 92-94 %. The storage temperature should be reached within 2-4 days after the fruits were brought to storage. The ambient atmosphere for the fruits may be adjusted to have oxygen content of 1.0% to 2.0 % and carbon dioxide content of 0.2% to 1.0%. The oxygen and carbon dioxide concentrations should be reached within 2-4 days after the fruits were brought to storage. All the Asian varieties except the hybrids have a very vigorous growth when compared to what is common in Europe. In some years new shoots made as much as 1.5 m. It can be assumed that for Asian varieties cultivation on quince and interstem grafting with a variety forming the trunk would be suitable. Testing the varieties on their resistance against fire blight showed that the varieties are rather sensitive to the disease, yet &apos;Hosui&apos; variety exhibited higher resistance than the other tested varieties. The Asian pear trees do not suffer from European pear scab and Venturia nashicola S. Tanaka &amp; S. Yamamoto do not yet exist in the Czech Republic. Also, some of the varieties in contaminated localities are as sensitive as the European pears to pear rust, e.g. &apos;Ya Li&apos;. Based on the obtained results it can be assumed that the Asian pear varieties are, just as the European ones, fully adaptable to the conditions of the Czech Republic, do not bear limiting factors and yield fruit that is just as good, appealing, moreover, interesting and &quot;exotic&quot; for consumers. The results indicate that especially &apos;Zao Su Li&apos; variety can be recommended for all the pear growing areas of the Czech Republic without any risks, be it simple household growing or large scale production.

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210036" target="_blank" >QJ1210036: Rozšíření sortimentu podnoží jádrovin a odrůd hrušní o nové, perspektivní podnože a netradiční asijské odrůdy hrušní odvozené od Pyrus pyrifolia NAKAI. a Pyrus ussuriensis MAXIM.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-7509-557-2

  • Počet stran knihy

    182

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Kód UT WoS knihy