Energy Recovery of Waste from the Vineyard and Winery
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43916425" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43916425 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://2019.tae-conference.cz/proceeding/TAE2019-097-Lukas-Vastik.pdf" target="_blank" >https://2019.tae-conference.cz/proceeding/TAE2019-097-Lukas-Vastik.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Energy Recovery of Waste from the Vineyard and Winery
Popis výsledku v původním jazyce
Viticulture and viniculture processes produce different organic waste, particularly grape marc (pomace), wood mass, to name but a few. Concerning the waste management, research finds out new, wastefree technologies and the use of waste as biofuel. The objective of this work is to determine the net calorific value of selected waste materials by the calorimetric method for its further use in solid biofuels production. Results show that comparable values of net calorific value are for the samples of wood cane, wood trunk, grape marc, grape stalks, cane pellets and ranged from 16.24 to 17.79 MJ.kg-1 . The higher net calorific value had grape seeds (21.14 MJ.kg-1 ) and grape bagasse pellets (19.62 MJ.kg-1 ) and the lowest net calorific value was determined for filter cellulose sheets (9.38 MJ.kg-1 ). Based on data of the calorific values of tested samples, it is clear, that the majority of tested materials have very good calorific values.
Název v anglickém jazyce
Energy Recovery of Waste from the Vineyard and Winery
Popis výsledku anglicky
Viticulture and viniculture processes produce different organic waste, particularly grape marc (pomace), wood mass, to name but a few. Concerning the waste management, research finds out new, wastefree technologies and the use of waste as biofuel. The objective of this work is to determine the net calorific value of selected waste materials by the calorimetric method for its further use in solid biofuels production. Results show that comparable values of net calorific value are for the samples of wood cane, wood trunk, grape marc, grape stalks, cane pellets and ranged from 16.24 to 17.79 MJ.kg-1 . The higher net calorific value had grape seeds (21.14 MJ.kg-1 ) and grape bagasse pellets (19.62 MJ.kg-1 ) and the lowest net calorific value was determined for filter cellulose sheets (9.38 MJ.kg-1 ). Based on data of the calorific values of tested samples, it is clear, that the majority of tested materials have very good calorific values.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
20704 - Energy and fuels
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceeding of 7th International Conference on Trends in Agricultural Engineering (TAE 2019)
ISBN
978-80-213-2953-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
568-572
Název nakladatele
Česká zemědělská univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
17. 9. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
000521578500097