Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Evaluation of pomological and qualitative traits in plum cultivars delivered from Prunus domestica, P. salicina, P. cerasifera, and their hybrids

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43916740" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43916740 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2019.1260.27" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2019.1260.27</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17660/ActaHortic.2019.1260.27" target="_blank" >10.17660/ActaHortic.2019.1260.27</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Evaluation of pomological and qualitative traits in plum cultivars delivered from Prunus domestica, P. salicina, P. cerasifera, and their hybrids

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The Czech Republic has a rich tradition in growing plum trees. Since the beginning of the last century plums are the most important fruit species in the Czech Republic. Plums are cultivated on a growing area of about 2056 ha and hold second rank just behind apples. Growing areas of plums are slowly expanding every year. Plums are grown for direct consumption and for processing. The plum fruits have a high nutritional value and are, from this point of view, the most valuable fruit species. Their chemical composition and nutritional value areconsiderable, depending on the species, cultivar, degree of ripeness, climate, soil, and growing conditions. Asian cultivars of plums are practically unknown for Czech growers. In this study 27 cultivars of European and Asian plums have been evaluated in Lednice in South Moravia. A total of ten characteristics have been evaluated. The highest values of vitaminC have been measured in &apos;Mirabelle de Nancy&apos; (82.92 mg kg-1) and &apos;Santa Rosa&apos; (Prunus salicina) (81.62mg kg-1). Cultivar &apos;Santa Rosa&apos; contained, in addition to high levels of vitamin C, the most sugar (23.1%). The &apos;Burbank&apos; cultivar (P. salicina) contained the most fiber (7.15 g kg-1). Furthermore, antioxidant capacity was determined using the method of DPPH. The highest antioxidant capacity was measured in intergenic hybrid M56 (P. armeniacax P. cerasifera) with 675.57 mg kg-1.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of pomological and qualitative traits in plum cultivars delivered from Prunus domestica, P. salicina, P. cerasifera, and their hybrids

  • Popis výsledku anglicky

    The Czech Republic has a rich tradition in growing plum trees. Since the beginning of the last century plums are the most important fruit species in the Czech Republic. Plums are cultivated on a growing area of about 2056 ha and hold second rank just behind apples. Growing areas of plums are slowly expanding every year. Plums are grown for direct consumption and for processing. The plum fruits have a high nutritional value and are, from this point of view, the most valuable fruit species. Their chemical composition and nutritional value areconsiderable, depending on the species, cultivar, degree of ripeness, climate, soil, and growing conditions. Asian cultivars of plums are practically unknown for Czech growers. In this study 27 cultivars of European and Asian plums have been evaluated in Lednice in South Moravia. A total of ten characteristics have been evaluated. The highest values of vitaminC have been measured in &apos;Mirabelle de Nancy&apos; (82.92 mg kg-1) and &apos;Santa Rosa&apos; (Prunus salicina) (81.62mg kg-1). Cultivar &apos;Santa Rosa&apos; contained, in addition to high levels of vitamin C, the most sugar (23.1%). The &apos;Burbank&apos; cultivar (P. salicina) contained the most fiber (7.15 g kg-1). Furthermore, antioxidant capacity was determined using the method of DPPH. The highest antioxidant capacity was measured in intergenic hybrid M56 (P. armeniacax P. cerasifera) with 675.57 mg kg-1.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510081" target="_blank" >QJ1510081: Inovace klíčových technologických postupů školkařské výroby ovocných výpěstků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Acta Horticulturae 1260

  • ISBN

    978-94-6261-257-0

  • ISSN

    0567-7572

  • e-ISSN

    2406-6168

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    171-179

  • Název nakladatele

    International Society for Horticultural Science (ISHS)

  • Místo vydání

    Leuven

  • Místo konání akce

    Freising

  • Datum konání akce

    17. 7. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku