Inovace ovocnického školkařství: Moderní postupy rozmnožování a dopěstování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43916756" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43916756 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Inovace ovocnického školkařství: Moderní postupy rozmnožování a dopěstování
Popis výsledku v původním jazyce
Publikace popisuje vybrané inovace a trendy aplikované do standardních školkařských postupů uplatňovaných v současné době v ovocnickém školkařství jak v České republice, tak i v rámci Evropy. S rozvojem moderních oborů, jako jsou fytopatologie (diagnostické postupy), genetika a biotechnologie (tkáňové kultury, GMO), a také s rozvojem instrumentálních analýz ve standardních oborech, jako jsou fyziologie rostlin a biochemie, jsou do ovocnářské praxe zaváděny nejnovější poznatky výzkumu. V klasických školkařských postupech je to například zavádění fytohormonů a zejména růstových regulátorů do pěstování sadby ovocných stromků ať už při generativním množení a regulaci dormance, nebo při formování růstu, tvaru a kvality školkařských výpěstků typu knip-boom. Detailní znalosti biochemických procesů a jejich příčin, vznikajících při interakci buněk meristémů podnože a odrůdy v procesu regenerace pletiv po štěpování, přispívají k determinaci afinitních problémů štěpovanců, respektive samotných genotypů. Biotechnologické postupy usnadňují rozmnožování a posouvají například množení podnoží v in-vitro kulturách na úroveň velkoobjemové sériové výroby. V případě tvorby nových genotypů pak biotechnologické postupy umožnují vznik nových odrůd, zejména takových, jaké jsou rezistentní ke globálním patogenům limitujícím školkařskou produkci, jako je například virus PPV. Progrese v diagnostických postupech pak usnadňuje, urychluje a zejména zpřesňuje determinaci různých patogenů a často usnadňuje klasické šlechtitelské postupy zaměřené na tvorbu rezistentních odrůd. V ovocnickém školkařství jsou tyto diagnostické metody využívány pro kontrolu zdravotního stavu produkované sadby ovocných druhů. Celé spektrum těchto moderních postupů a metod je pak obsaženo v certifikačních standardech EPPO usměrňujících produkci kvalitních školkařských výpěstků ovocných plodin. Publikace vznikla na základě vlastní experimentální práce autorského kolektivu a potřeby zapracovat aktuální poznatky vědy do zažitých a využívaných postupů školkařské praxe s důrazem na zachování oborové komplexnosti knihy. Publikace si klade za cíl přiblížit vybranou inovovanou a ve světě řešenou problematiku oboru ovocnářské praxi v ČR.
Název v anglickém jazyce
Innovation of fruit nursery: Modern methods of reproduction and cultivation
Popis výsledku anglicky
The publication was written based on the experimental work of the authors' team and the need to incorporate the current knowledge of science into the well known practices of fruit nursery companies, with emphasis on preserving the professional complexity of the book. The aim of the publication is to bring in an innovative and worldwide studied issue of this discipline to the fruit growers in the Czech Republic. It describes selected innovations and trends applied to standard nursery practices currently applied in fruit nurseries both in the Czech Republic and within Europe. The latest research findings are introduced into fruit growing practice with the development of modern disciplines such as phytopathology (diagnostic procedures), genetics and biotechnology (tissue culture, GMO), as well as the development of instrumental analyses in standard disciplines such as plant physiology and biochemistry. In traditional fruit tree nurseries, for example plant growth regulators and phytohormones are introduced into the cultivation of fruit trees. They can be applied in regulation of dormancy in generative reproduction or for influence of the growth, shape and quality of knip-boom type nursery trees. Deeper knowledge of the biochemical processes from the interaction of the rootstock and variety meristem cells in the tissue regeneration process after grafting contribute to the determination of the affinity between genotypes. Biotechnological processes facilitate propagation and push, for example, the in vitro propagation of the rootstocks to the level of large-scale serial production. Biotechnological procedures allow breeding of new genotypes, especially varieties resistant to worldwide pathogens limiting nursery production, e.g. PPV virus. Innovations in diagnostic procedures facilitate, accelerate and accurate the determination of different pathogens and facilitate practices of classical breeding of resistant varieties. These diagnostic procedures are used to control the health status of fruit species in nursery production. A whole range of these procedures and methods is then included in the EPPO standards which regulate the production of high quality nursery fruit trees.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510081" target="_blank" >QJ1510081: Inovace klíčových technologických postupů školkařské výroby ovocných výpěstků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-7509-636-4
Počet stran knihy
153
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Kód UT WoS knihy
—