Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Influence of Sugar and Ethanol Content and Color of Wines On the Sensory Evaluation: from Wine Competition "Nemcinany Wine Days" in Slovak Republic (2013-2016)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43917801" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43917801 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1007/s10341-020-00486-x" target="_blank" >https://doi.org/10.1007/s10341-020-00486-x</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s10341-020-00486-x" target="_blank" >10.1007/s10341-020-00486-x</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Influence of Sugar and Ethanol Content and Color of Wines On the Sensory Evaluation: from Wine Competition "Nemcinany Wine Days" in Slovak Republic (2013-2016)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The possible influences of residual sugar content, color and ethanol content on sensory evaluation of wines were assessed. A set of 456 wine samples from the wine competition &quot;Nemcinany Wine Days&quot; (Slovakia) was selected for the study. Samples were analysed using by Fourier-transform infrared spectroscopy. For statistical data processing and testing ANOVA, LSD test, Student&apos;s t-test with significance level 0.05 were used. The wines were evaluated by 60 professional judges using the scale (100 point) of the International Union of Oenologists. The effect of the reducing sugar&apos;s content on the wine score was confirmed. No statistically significant effect of the reducing sugar content on the sensory evaluation within the category semi-dry wines was confirmed. Wine color affects the sensory score. Significantly higher and more balanced sensory evaluation of red and rose wines compared to white wines was confirmed. Sensory score depending on ethanol content was statistically not significant.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of Sugar and Ethanol Content and Color of Wines On the Sensory Evaluation: from Wine Competition "Nemcinany Wine Days" in Slovak Republic (2013-2016)

  • Popis výsledku anglicky

    The possible influences of residual sugar content, color and ethanol content on sensory evaluation of wines were assessed. A set of 456 wine samples from the wine competition &quot;Nemcinany Wine Days&quot; (Slovakia) was selected for the study. Samples were analysed using by Fourier-transform infrared spectroscopy. For statistical data processing and testing ANOVA, LSD test, Student&apos;s t-test with significance level 0.05 were used. The wines were evaluated by 60 professional judges using the scale (100 point) of the International Union of Oenologists. The effect of the reducing sugar&apos;s content on the wine score was confirmed. No statistically significant effect of the reducing sugar content on the sensory evaluation within the category semi-dry wines was confirmed. Wine color affects the sensory score. Significantly higher and more balanced sensory evaluation of red and rose wines compared to white wines was confirmed. Sensory score depending on ethanol content was statistically not significant.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Erwerbs-Obstbau

  • ISSN

    0014-0309

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Suppl 1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    9-16

  • Kód UT WoS článku

    000528078800002

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85084149156