Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Wines with Increased Lignan Content by the Addition of Lignan Extracts

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F16%3A00465138" target="_blank" >RIV/86652079:_____/16:00465138 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/16:43910567 RIV/00027022:_____/16:00000615

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/575/2015-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/575/2015-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/575/2015-CJFS" target="_blank" >10.17221/575/2015-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Wines with Increased Lignan Content by the Addition of Lignan Extracts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Red and white wines [Grüner Veltliner white wine and Blue Limberger (Blaufränkisch) red wine (vintage 2013)] werenenriched with lignan hydroxymatairesinol originated from spruce knots. These spruce knots with removed resin werenextracted with ethyl alcohol of agricultural origin. Ethanol extracts of lignans were then used to enrich wine sorts.nEnriched wines were stored for 13 months. At 2, 6, and 13 months, samples were taken and subjected to a variety ofnanalyses and sensory evaluations. Analyses included 7-hydroxymatairesinol and alpha-conidendrin lignan content,nantioxidant activity (as determined by FRAP), total polyphenols, and sensory evaluation. The obtained data werenevaluated using the analysis of variance to determine which factors e.g. wine type, quantity of added lignan extracts,nadditional sugar, method of preservation, and storage time had the most significant influence on lignan content, antioxidantnactivity and polyphenol content. In all cases the lignan content in the wines was significantly influenced bynthe addition of lignan extracts. After one year of storage, lignan contents changed only moderately and added lignansnwere stable in stored wines. Total polyphenol content in wines and the antioxidant activity of wines were significantlyninfluenced by the type of wine (i.e., red or white). The presented method of wine enrichment with lignans opens thendoor for the production of extra quality wines.

  • Název v anglickém jazyce

    Wines with Increased Lignan Content by the Addition of Lignan Extracts

  • Popis výsledku anglicky

    Red and white wines [Grüner Veltliner white wine and Blue Limberger (Blaufränkisch) red wine (vintage 2013)] werenenriched with lignan hydroxymatairesinol originated from spruce knots. These spruce knots with removed resin werenextracted with ethyl alcohol of agricultural origin. Ethanol extracts of lignans were then used to enrich wine sorts.nEnriched wines were stored for 13 months. At 2, 6, and 13 months, samples were taken and subjected to a variety ofnanalyses and sensory evaluations. Analyses included 7-hydroxymatairesinol and alpha-conidendrin lignan content,nantioxidant activity (as determined by FRAP), total polyphenols, and sensory evaluation. The obtained data werenevaluated using the analysis of variance to determine which factors e.g. wine type, quantity of added lignan extracts,nadditional sugar, method of preservation, and storage time had the most significant influence on lignan content, antioxidantnactivity and polyphenol content. In all cases the lignan content in the wines was significantly influenced bynthe addition of lignan extracts. After one year of storage, lignan contents changed only moderately and added lignansnwere stable in stored wines. Total polyphenol content in wines and the antioxidant activity of wines were significantlyninfluenced by the type of wine (i.e., red or white). The presented method of wine enrichment with lignans opens thendoor for the production of extra quality wines.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    439-444

  • Kód UT WoS článku

    000387597100008

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84994667103