Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Musts with an Increased Content of Lignans from Added Spruce Knot Chips

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F16%3A00462512" target="_blank" >RIV/86652079:_____/16:00462512 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/16:43910566 RIV/00027022:_____/16:00000614

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/478/2015-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/478/2015-CJFS</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.17221/478/2015-CJFS" target="_blank" >10.17221/478/2015-CJFS</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Musts with an Increased Content of Lignans from Added Spruce Knot Chips

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Red and white musts were enriched with the lignan hydroxymatairesinol, which is the main lignan contained in spruce knots. Chips from the milled spruce knots were then used to enrich grape musts. After enrichment, the musts were stored and samples were taken in 1, 5, 9, and 12 months. The samples were subjected to a variety of analyses and sensory evaluations. Analyses included hydroxymatairesinol and alpha-conidendrin content, antioxidant activity (determined by the FRAP method), content of total polyphenols, sensory evaluation (intensity of woody aroma, intensity of bitterness and astringent taste, and consumer acceptability), and must antimutagenicity. The analysis of variance allowed predicting which factors such as grape type, quantity of added wood chips, sugar addition, method of preservation, and storage time had the most significant influence on the analytical parameters (lignan content, antioxidant activity, and total polyphenol content). In all cases lignan content in the musts was significantly influenced by the addition of spruce wood chips. Total polyphenol content in the musts was significantly affected by the type of musts and by heat treatment (time of thermomaceration). Evaluation of must antimutagenicity showed that all samples, except the sample of white musts after thermomaceration without holding at temperature and without adding chips (10 g/20 kg mash), inhibited mutagenicity

  • Název v anglickém jazyce

    Musts with an Increased Content of Lignans from Added Spruce Knot Chips

  • Popis výsledku anglicky

    Red and white musts were enriched with the lignan hydroxymatairesinol, which is the main lignan contained in spruce knots. Chips from the milled spruce knots were then used to enrich grape musts. After enrichment, the musts were stored and samples were taken in 1, 5, 9, and 12 months. The samples were subjected to a variety of analyses and sensory evaluations. Analyses included hydroxymatairesinol and alpha-conidendrin content, antioxidant activity (determined by the FRAP method), content of total polyphenols, sensory evaluation (intensity of woody aroma, intensity of bitterness and astringent taste, and consumer acceptability), and must antimutagenicity. The analysis of variance allowed predicting which factors such as grape type, quantity of added wood chips, sugar addition, method of preservation, and storage time had the most significant influence on the analytical parameters (lignan content, antioxidant activity, and total polyphenol content). In all cases lignan content in the musts was significantly influenced by the addition of spruce wood chips. Total polyphenol content in the musts was significantly affected by the type of musts and by heat treatment (time of thermomaceration). Evaluation of must antimutagenicity showed that all samples, except the sample of white musts after thermomaceration without holding at temperature and without adding chips (10 g/20 kg mash), inhibited mutagenicity

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    318-324

  • Kód UT WoS článku

    000383113000005

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-84985945766