Příprava a hodnocení hroznového moštu se zvýšeným obsahem lignanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F15%3A%230000059" target="_blank" >RIV/00027022:_____/15:#0000059 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/67179843:_____/15:00438513 RIV/62156489:43510/15:43906821
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Příprava a hodnocení hroznového moštu se zvýšeným obsahem lignanů
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci výzkumného projektu QJ1210258 MZe ČR byly navrženy postupy výroby hroznových moštů s cílem zvýšení obsahu lignanů původem ze suků smrku ztepilého. Po pasteraci takto obohacených hroznových moštů byly hodnoceny jejich senzorické vlastnosti, obsah lignanu 7-hydroxymatairesinolu (dále HMR) a antioxidační aktivita nápojů. U senzoricky pozitivně hodnocených hroznových moštů se obsah HMR pohyboval od 12,9 do 52,7 mg/l. Získané výsledky byly podány formou užitného vzoru a přihlášky vynálezu na Úřad průmyslového vlastnictví.
Název v anglickém jazyce
Preparation and evaluation of grape must with increased content of lignans
Popis výsledku anglicky
Within the framework of the research project no. QJ1210258 of the Agency of the Ministry of Agriculture of the Czech Republic, some technologies of grape musts were suggested that enabled to increase the content of natural lignans originated from wood chips made of spruce knots (Picea abies). Sensory properties, contents of lignan 7-hydroxymatairesinolu (HMR) and antioxidant activity of these enriched grape musts were evaluated after their pasteurisation. For grape musts evaluated with a positive result using the sensory method and enriched with lignans the HMR content ranged from 12.9 to 52.7 mg/l. Results were submitted for a registration as an utility design and a patent.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
70
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
7-9
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—