Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Příprava a hodnocení hroznového moštu se zvýšeným obsahem lignanů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F15%3A%230000059" target="_blank" >RIV/00027022:_____/15:#0000059 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/67179843:_____/15:00438513 RIV/62156489:43510/15:43906821

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Příprava a hodnocení hroznového moštu se zvýšeným obsahem lignanů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci výzkumného projektu QJ1210258 MZe ČR byly navrženy postupy výroby hroznových moštů s cílem zvýšení obsahu lignanů původem ze suků smrku ztepilého. Po pasteraci takto obohacených hroznových moštů byly hodnoceny jejich senzorické vlastnosti, obsah lignanu 7-hydroxymatairesinolu (dále HMR) a antioxidační aktivita nápojů. U senzoricky pozitivně hodnocených hroznových moštů se obsah HMR pohyboval od 12,9 do 52,7 mg/l. Získané výsledky byly podány formou užitného vzoru a přihlášky vynálezu na Úřad průmyslového vlastnictví.

  • Název v anglickém jazyce

    Preparation and evaluation of grape must with increased content of lignans

  • Popis výsledku anglicky

    Within the framework of the research project no. QJ1210258 of the Agency of the Ministry of Agriculture of the Czech Republic, some technologies of grape musts were suggested that enabled to increase the content of natural lignans originated from wood chips made of spruce knots (Picea abies). Sensory properties, contents of lignan 7-hydroxymatairesinolu (HMR) and antioxidant activity of these enriched grape musts were evaluated after their pasteurisation. For grape musts evaluated with a positive result using the sensory method and enriched with lignans the HMR content ranged from 12.9 to 52.7 mg/l. Results were submitted for a registration as an utility design and a patent.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210258" target="_blank" >QJ1210258: Extrakce lignanů z dřevní hmoty a jejich využití v doplňcích stravy s významnými biologickými účinky</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    70

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    7-9

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus