Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Musts with Increased Lignan Content Through Addition of Lignan Extracts

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F17%3A00479264" target="_blank" >RIV/86652079:_____/17:00479264 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216224:14110/17:00097079 RIV/62156489:43510/17:43912699 RIV/00027022:_____/17:00000664

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s11947-017-1911-6" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/s11947-017-1911-6</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s11947-017-1911-6" target="_blank" >10.1007/s11947-017-1911-6</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Musts with Increased Lignan Content Through Addition of Lignan Extracts

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Red and white grape musts were enriched with 7-hydroxymatairesinol (HMR), which is the main lignan contained in spruce knots. Lignan enrichment was achieved by adding a spruce knot ethanol extract. Enriched musts were stored for 12 months and during storage must samples were periodically analyzed for HMR and alpha-conidendrin content, antioxidant activity, total polyphenols, and anti-mutagenicity. The data were statistically evaluated in order to determine the influence of grape type, quantity of added lignan extracts, addition of sugar, method of preservation and storage time on the quantity of lignans added, antioxidant activity, total polyphenols, and anti-mutagenicity. Lignan content was significantly influenced by the addition of lignan extracts. After storage, lignan content had changed only moderately and the added lignans were stable in the stored musts. Total polyphenol content and antioxidant activity of grape musts were significantly increased by the type of must grape and by thermomaceration. Thermomacerated red musts exhibited higher anti-mutagenicity compared to thermomacerated white musts, independent of lignan addition

  • Název v anglickém jazyce

    Musts with Increased Lignan Content Through Addition of Lignan Extracts

  • Popis výsledku anglicky

    Red and white grape musts were enriched with 7-hydroxymatairesinol (HMR), which is the main lignan contained in spruce knots. Lignan enrichment was achieved by adding a spruce knot ethanol extract. Enriched musts were stored for 12 months and during storage must samples were periodically analyzed for HMR and alpha-conidendrin content, antioxidant activity, total polyphenols, and anti-mutagenicity. The data were statistically evaluated in order to determine the influence of grape type, quantity of added lignan extracts, addition of sugar, method of preservation and storage time on the quantity of lignans added, antioxidant activity, total polyphenols, and anti-mutagenicity. Lignan content was significantly influenced by the addition of lignan extracts. After storage, lignan content had changed only moderately and the added lignans were stable in the stored musts. Total polyphenol content and antioxidant activity of grape musts were significantly increased by the type of must grape and by thermomaceration. Thermomacerated red musts exhibited higher anti-mutagenicity compared to thermomacerated white musts, independent of lignan addition

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food and Bioprocess Technology

  • ISSN

    1935-5130

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    7

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    1367-1373

  • Kód UT WoS článku

    000403551600015

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85016547745