Hodnocení kompostů z hlediska energetického potenciálu a vlastností tvarovaných paliv
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43918710" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43918710 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení kompostů z hlediska energetického potenciálu a vlastností tvarovaných paliv
Popis výsledku v původním jazyce
Rostoucí zájem o využívání energetické biomasy vede k hledání nových obnovitelných zdrojů energie. Pro potřeby experimentálních měření, realizovaných v roce 2020, zaměřených na stanovení energetického potenciálu a možnosti úpravy do tvarovaných paliv byly použity 2 varianty zralého kompostu s rozdílnou recepturou. První variantu tvořil zahradnický kompost se zastoupením odpadů ze zelenin, slámy, pilin a odpadní travní hmoty v množství 60:13:3:24%. Druhou variantu tvořil kompost s příměsí matolin k původní receptuře v množství 50:26:10:4:10%. Získané výsledky naznačují, že matoliny mohou jako vstupní surovina přidávaná do kompostových zakládek významně ovlivnit jeho výslednou výhřevnost i užitné vlastnosti v kontextu vybraných mechanicko-fyzikálních vlastností tvarovaných paliv. Z kalorimetrických měření vyplývá, že u první varianty byla výhřevnost 7,78 MJ/kg, u druhé varianty 8,04 MJ/kg, při současně vyšší mechanické odolnosti pelet.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of composts in terms of energy potential and properties of solid fuels
Popis výsledku anglicky
The growing interest of energy biomass use leads to search for new renewable energy sources. For the needs of experimental measurements, carried out in 2020, aimed at determining the energy potential and the possibility of processing into solid biofuels, 2 variants of mature compost with different composition were used. The first variant consisted of horticultural compost, while the waste was represented by vegetables, straw, sawdust and waste grass in the amount of 60:13:3:24%. The second variant consisted of compost with an added mixture of grape marc to the original recipe in the amount 50:26:10:4:10%. The obtained results suggest that marc as a raw material added to compost bases can significantly affect its final calorific value and utility properties in the context of selected mechanical and physical properties of solid biofuels. Calorimetric measurements show that in the first variant the net calorific value was 7.78 MJ/kg and in the second variant 8.04 MJ/kg, while the higher mechanical durability of pellets.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
509-514
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—