Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jedlé květy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F20%3A43919305" target="_blank" >RIV/62156489:43510/20:43919305 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/20:63526697

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jedlé květy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Publikace je zaměřena na jedlé květy, což jsou květenství, květy nebo jejich části ur-čené ke konzumaci. Kromě estetické hodnoty mají navíc i hodnotu nutriční, zlepšují chuť a vůni pokrmů. Původní výsledky výzkumu představené v této knize potvrzují, že jedlé květy jsou významným zdrojem především antioxidantů. V knize je popsáno 40 rodů rostlin. Hlavním přínosem publikace je představe-ní původních výsledků laboratorního hodnocení šesti parametrů. Obsah kyseliny L-askorbové (vitamínu C) byl hodnocen metodou RP-HPLC s UV-VIS detektorem. Dále byl kvantifikován obsah dusičnanů pomocí iontově selektivní elektrody (ISE). Pro hodnocení celkové antioxidační kapacity (TAC) byla použita metoda DPPH. Celkový obsah fenolů (TPC) byl stanoven pomocí Folin-Ciocalteuova činidla. Celkový obsah flavonoidů (TFC) byl určen kolorimetricky s využitím chloridu hlinitého a dusitanu sodného. Posledním měřeným parametrem bylo stanovení obsahu saponinů kolori-metricky s použitím vanilinu a kyseliny sírové. Nejvyšší průměrný obsah kyseliny L-askorbové byl zjištěn v květech prvosen-ky jarní (Primula veris) 3 838 mg/kg č.h. Květenství dobromysli obecné (Origanum vulgare) dosáhla nejvyšších hodnot hned ve třech parametrech: celkovém obsahu fenolů (TPC) 96 698 mg GAE/kg s.h., celkové antioxidační aktivitě (TAC) 148 941 mg TE/kg s.h., a při hodnocení celkového obsahu flavonoidů (TFC) 99 819 mg SE/kg s.h. Výzkum tak potvrdil vysoký obsah látek s antioxidační aktivitou v jedlých květech. Hodnoceny byly i rizikové látky, nejvyšší obsah dusičnanů byl zjištěn v květenství bezu černého (Sambucus nigra) 1 222 mg/kg č.h. a obsah saponinů byl nejvyšší u deni- vek (Hemerocallis sp.) 122 515 mg DE/kg č.h.

  • Název v anglickém jazyce

    Edible flowers

  • Popis výsledku anglicky

    This publication focuses on edible flowers. Edible flowers are inflorescences, flowers or their parts intended for consumption. In addition to their aesthetic value, they have also considerable nutritional value and improve the taste and aroma of food. The novel research results presented in this book confirm, that edible flowers can be important sources of antioxidants. The book presents 40 genera of wild and cultivated plants and their botanical cha-racteristics. The main scientific contribution of the book is the presentation of novel research results on biologically active substances evaluatinon. Six aspects were evaluated: L-ascorbic acid (vitamin C) content was measured by the RP-HPLC method using a UV-VIS detector. Content of nitrates was evaluated by the ion-selective electrode (ISE). The DPPH method was used to measure total antioxidant activity (TAC). The total phenol content (TPC) was quantified with Folin-Ciocalteus reagent. Total flavonoid content (TFC) was assessed by using aluminium chloride and sodium nitrite. Saponins were quantified with vanillin and sulphuric acid. The highest average content of ascorbic acid was identified in flowers of Primula veris 3 838 mg/kg FW. Origanum vulgare inflorescences reached the highest measu-red averages in three criteria: total phenol content (TPC) 96 698 mg GAE/kg DW, total antioxidant activity (TAC) 148 941 mg TE/kg DW, and finally total flavonoid content (TFC) 99 819 mg SE/kg DW. Those research results confirm that edible flowers are an important source of antioxidants. Risk substances were also evaluated, the highest nitrate content was found in Sambucus nigra 1 222 mg/kg FW and the highest content of saponins was assessed in Hemerocallis sp. 122 515 mg DE/kg FW.

Klasifikace

  • Druh

    B - Odborná kniha

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40105 - Horticulture, viticulture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • ISBN

    978-80-7509-751-4

  • Počet stran knihy

    174

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Kód UT WoS knihy