Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Study of inhibition of yeasts, lactic and acetic bacteria using silver particles

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F21%3A43919237" target="_blank" >RIV/62156489:43510/21:43919237 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/jmbfs.2021.10.4.581-585" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15414/jmbfs.2021.10.4.581-585</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/jmbfs.2021.10.4.581-585" target="_blank" >10.15414/jmbfs.2021.10.4.581-585</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Study of inhibition of yeasts, lactic and acetic bacteria using silver particles

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This paper deals with a study of the inhibition of microorganisms occurring in grape must and wine, using silver in the form of nanoparticles and colloidal solution. Pure cultures of yeasts Saccharomyces cerevisiae and Brettanomyces bruxellensis, lactic acid bacteria Lactobacillus brevis, Pediococcus damnsosus and acetic acid bacteria Acetobacter aceti and Gluconobacter oxydans were used for the experiments. Attention was primarily focused on monitoring changes in carbohydrate processing, namely glucose, fructose, sucrose, maltose, mannitol, galactose, trehalose, and ß-glucosidase activity. These biochemical determinations have shown limitations in carbohydrate processing, particularly sucrose in yeasts, and fructose, glucose and sucrose in bacteria. The effects of silver have also been observed in natural microflora found in grape must from Chardonnay and Hibernal. Colloidal silver at concentrations 40, 70 and 100 ppm and silver nanoparticles at concentrations 70, 150 and 250 ppm were used for inhibition. A plate method was used to determine the number of viable colonies. With an increasing concentration of applied substances, the growth of both yeasts and bacteria was strongly inhibited, as indicated by the numbers of colonies cultivated from the must. Yeast growth was inhibited by the lowest concentration - (70 ppm) by up to 72% and bacterial growth by up to 75.5%.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of inhibition of yeasts, lactic and acetic bacteria using silver particles

  • Popis výsledku anglicky

    This paper deals with a study of the inhibition of microorganisms occurring in grape must and wine, using silver in the form of nanoparticles and colloidal solution. Pure cultures of yeasts Saccharomyces cerevisiae and Brettanomyces bruxellensis, lactic acid bacteria Lactobacillus brevis, Pediococcus damnsosus and acetic acid bacteria Acetobacter aceti and Gluconobacter oxydans were used for the experiments. Attention was primarily focused on monitoring changes in carbohydrate processing, namely glucose, fructose, sucrose, maltose, mannitol, galactose, trehalose, and ß-glucosidase activity. These biochemical determinations have shown limitations in carbohydrate processing, particularly sucrose in yeasts, and fructose, glucose and sucrose in bacteria. The effects of silver have also been observed in natural microflora found in grape must from Chardonnay and Hibernal. Colloidal silver at concentrations 40, 70 and 100 ppm and silver nanoparticles at concentrations 70, 150 and 250 ppm were used for inhibition. A plate method was used to determine the number of viable colonies. With an increasing concentration of applied substances, the growth of both yeasts and bacteria was strongly inhibited, as indicated by the numbers of colonies cultivated from the must. Yeast growth was inhibited by the lowest concentration - (70 ppm) by up to 72% and bacterial growth by up to 75.5%.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LTC18002" target="_blank" >LTC18002: Vývoj nových materiálů vhodných pro 3D tisk s antimikrobiálními vlastnostmi (3D ANTIMICROB)</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences

  • ISSN

    1338-5178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    581-585

  • Kód UT WoS článku

    000637196900011

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85101552988