Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Virus hnědé vrásčitosti plodu (ToBRFV) u papriky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43922968" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43922968 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Virus hnědé vrásčitosti plodu (ToBRFV) u papriky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Virus hnědé vrásčitosti plodu (ToBRFV) se poprvé objevil v roce 2014 ve skleníkové produkci rajčat v Jordánsku. Od té doby se velmi rychle rozšiřuje a působí významné škody v produkci rajčat po celém světě. V roce 2020 byl identifikován také ve skleníkové produkci zeleninové papriky v Sýrii a Libanonu. Podobně jako u ostatních rostlinných virů neexistuje ochrana při napadení. V rámci probíhajícího výzkumu viru ToBRFV na Zahradnické fakultě v Lednici byl hodnocen vliv půdních užitečných organismů (bakterie, houby) na symptomatický projev a množství virového titru v rostlině jako možnost posílení odolnosti rostlin vůči viru ToBRFV. Podle výsledků může kolonizace mykorrhizními houbami zmírnit symptomatický projev v počátku infekce, avšak po delší době již nebyly pozorovány významné rozdíly proti kontrolní variantě.

  • Název v anglickém jazyce

    Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) in pepper

  • Popis výsledku anglicky

    Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) was discovered first in green house tomato production in 2014. Since then it spreads fast and cause significant damage of tomato production around the world. In 2020 it was also detected in greenhouse pepper production in Syria and Lebanon. Similarly to other plant viruses, there is no protection when infection appears. As a part of ongoing research at Faculty of Horticulture in Lednice focused on ToBRFV, the effect of beneficial microorganisms (bacteria, fungi) on symptoms and viral titre was evaluated as potential plant tolerance enhancement against ToBRFV. According to results of our study, the colonization by mycorrhizal fungus may moderate symptoms at the beginning of the infection, however after longer period no significant differences against control were detected.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zahradnictví

  • ISSN

    1213-7596

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    22

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    21-23

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus