Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Impact of technological operations on oxygen consumption during wine production

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F23%3A43923679" target="_blank" >RIV/62156489:43510/23:43923679 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.1556/066.2023.00018" target="_blank" >https://doi.org/10.1556/066.2023.00018</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1556/066.2023.00018" target="_blank" >10.1556/066.2023.00018</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Impact of technological operations on oxygen consumption during wine production

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Oxygen plays a crucial role in all stages of wine production. The aim of this study was to quantify dissolved oxygen in filtered wines trained on fine lees during different technological operations such as racking, coarse filtration, stabilisation of thermolabile proteins, and sterile filtration and bottling. The most significant oxygenation of wine occurs during filtration (1.9-3.57 mg L-1) and during bottling (2.99-4.12 mg L-1). At the same time, oxygen affects the phenolic composition, antioxidant activity and sulphur dioxide. Understanding and being able to use oxygen correctly during wine production can lead to a reduction in the doses of sulphur dioxide used. It has been shown that wines trained on fine lees are more able to withstand oxygen and, therefore, the sulphur dioxide doses can be reduced substantially. The experiment, in which two different winemaking technologies were observed, was carried out on the Welschriesling variety using both stainless steel tanks and oak barrels.

  • Název v anglickém jazyce

    Impact of technological operations on oxygen consumption during wine production

  • Popis výsledku anglicky

    Oxygen plays a crucial role in all stages of wine production. The aim of this study was to quantify dissolved oxygen in filtered wines trained on fine lees during different technological operations such as racking, coarse filtration, stabilisation of thermolabile proteins, and sterile filtration and bottling. The most significant oxygenation of wine occurs during filtration (1.9-3.57 mg L-1) and during bottling (2.99-4.12 mg L-1). At the same time, oxygen affects the phenolic composition, antioxidant activity and sulphur dioxide. Understanding and being able to use oxygen correctly during wine production can lead to a reduction in the doses of sulphur dioxide used. It has been shown that wines trained on fine lees are more able to withstand oxygen and, therefore, the sulphur dioxide doses can be reduced substantially. The experiment, in which two different winemaking technologies were observed, was carried out on the Welschriesling variety using both stainless steel tanks and oak barrels.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EF16_017%2F0002334" target="_blank" >EF16_017/0002334: Výzkumná infrastruktura pro mladé vědce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Alimentaria

  • ISSN

    0139-3006

  • e-ISSN

    1588-2535

  • Svazek periodika

    52

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    HU - Maďarsko

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    281-293

  • Kód UT WoS článku

    001023998300012

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85161389101