Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Odhad potravinové spotřební složky užitkové funkce průměrné české domácnosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F01%3A11100011" target="_blank" >RIV/62156489:_____/01:11100011 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Odhad potravinové spotřební složky užitkové funkce průměrné české domácnosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek je věnován odhadu potravinové spotřební složky užitkové funkce průměrné české domácnosti v období 1995 až 2000. Mezi sledované statky tvořící potravinový spotřební koš průměrné české domácnosti patřily tyto skupiny potravin: maso a masné výrobky; ryby a rybí výrobky; tuky a oleje, vejce mléko a sýry; chléb, pečivo a výrobky z obilovin a rýže; brambory, zelenina a výrobky z nich; ovoce a ovocné výrobky; cukr, cukrovinky a cukrářské výrobky; kakao, káva, čaj a ostatní potraviny; nealkoholické nápoje. Pro matematickou formulaci funkce užitku byl s ohledem na agregátní charakter získaných údajů o spotřebě potravin vy-brán mocninný tvar. Výpočet příslušných exponentů této spotřební mocninné funkce užitku byl realizován prostřednictvím podílu výdajů za určitou skupinu potravin na celkovém disponibilním příjmu sledované domácnosti. U těchto výdajových podílů byla zkoumána jejich stabilita.

  • Název v anglickém jazyce

    Estimating Food Consumption Component of Utility Function of Average Czech Household

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with estimation of consumption component of utility function of average Czech household between 1995-2000. The following food items were examined from the consumption bundle of average Czech household: meat and meat products; fish and fish products, fats and oil; eggs, milk and cheese; bread, bakers?products; potatoes and vegetables; fruit and fruit products; sugar and candies; cacao, coffee, tea and other food; soft drinks. Power function was chosen as utility function, because data about food consumption had relatively high aggregation level. The exponents of the power utility function were computed as ratio of food expenditure and household income. The time stability of expenditure ratios or its time development was researched by noadaptive decomposition regression method in its ad-ditive forms. The time development models of expenditure ratio were statistically tested by means of F-test of determination index value.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AH - Ekonomie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně

  • ISSN

    1211-8516

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    49

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    39-48

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus