Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti ovlivňování termooxidační stability biologicky odbouratelných olejů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F01%3A42300007" target="_blank" >RIV/62156489:_____/01:42300007 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti ovlivňování termooxidační stability biologicky odbouratelných olejů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek se zabývá možností zlepšování termooxidační stálosti řepkových olejů (HETG). Základní myšlenka úprav spočívá v předpokladu, že primárním tepelným namáháním se sníží značné množství dvojných vazeb, které jsou základní příčinou termooxidační nestability. U takto upravených olejů v počtu tří vzorků jsou pak provedeny a vyhodnoceny životnostní zkoušky, přičemž je na základě již prověřených metodik sledován vývoj viskozity, čísla kyselosti, obsahu vody a peroxidového čísla. Porovnání těchto výsledků s výsledky zkoušek kvalitního řepkového rafinátu ukazuje na podstatné snížení hodnoty peroxidového čísla a tím i významné zvýšení termooxidační stabillity, ale současně i na mírné zhoršení ostatních vlastností. Uvedené poznatky jsou však významným posunem ve výzkumu těchto olejů.

  • Název v anglickém jazyce

    Improving the Thermooxidation Stability of Recycled Biodegradable Oils

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with the possibility of improving the acid value, viscosity, water content and peroxide value during the service life test. The peroxide value characterizes the thermooxidation stability being generally nearly unsatisfactory in refined products.The author together with a worker of SETUZA Olomouc Co. proposed a method for improving the thermooxidation stability. The method uses high overheating of oil at the beginning of use and its following treatment.For testing the author used (from ecological reasons)already operated oils being in the first stage only filtered,i.e.untreated from another point of view.As these samples were of a very low quality, in the second stage of tests adjustment of the oils was carried out by means of decreasingtheir initial acidity and bleaching. Results of these tests were evaluated and compared with properties of classical refined products of thermooxidation stability of biodegradable oils of the HETG type.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GK - Lesnictví

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Trends of wood working, forest and enviromental technology development and their applications in manufacturing process, Section 2

  • ISBN

    80-228-1060-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    111-117

  • Název nakladatele

    Ediční středisko MZLU v Brně

  • Místo vydání

    Zvolen, Slovenská republika

  • Místo konání akce

    Zvolen, Slovenská republika

  • Datum konání akce

    4. 9. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku