Vliv tepelné úpravy na obsah mastných kyselin v mase kapra
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F02%3A23200021" target="_blank" >RIV/62156489:_____/02:23200021 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv tepelné úpravy na obsah mastných kyselin v mase kapra
Popis výsledku v původním jazyce
Z kaprů chovaných v pokusném rybníce a přikrmovaných pšenicí bylo ve třetím roce života vybráno 24 jedinců. Kapři byli nafiletováni a ve filé bez kůže, v jednom syrovém a ve druhém po tepelné úpravě dušením, byl stanoven obsah mastných kyselin metodou plchromatografie po extrakci celkových lipidů směsí hexan/2-propanol. Vliv tepelné úpravy na podíl mastných kyselin byl velmi malý. Pokles C16:0, C22:5 n-3 a C22:5 n-6 však byl přesto průkazný (P<0,05) a vzestup C20:1 dokonce vysoce průkazný (P<0,01).
Název v anglickém jazyce
Effect of heat treatment on fatty acid composition in the meat of common carp
Popis výsledku anglicky
In the third year of life, altogether 24 individuals of common carp were selected among fish reared in an earthen pond and supplementary fed wheat grain. The content of fatty acids in raw and stewed fish fillets without skin was determined by gas chromatextraction of the total lipids with a hexan/2-propanol mixture. The influence of stewing on the fatty acid pattern was very small but the decrease of C16:0, C22:5 n-3 and C22:5 n-6 was significant (P<0.05) and the increase of C20:1 highly significant (P<
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2002
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Medzinárodná vedecká konferencia Dni výživy zvierat
ISBN
80-8069-068-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
90-92
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre v spolupráci s VÚTPHP v Banskej Bystrici
Místo vydání
Banská Bystrica
Místo konání akce
VÚTPHP v Banskej Bystrici
Datum konání akce
19. 9. 2002
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—