Effect of sex, growth intensity and heat treatment on fatty acid composition of common carp (Cyprinus carpio) fillets
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200001" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200001 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of sex, growth intensity and heat treatment on fatty acid composition of common carp (Cyprinus carpio) fillets
Popis výsledku v původním jazyce
Fourty-eight individuals of common carp were selected in the third year of life among fish reared in an earthen pond and supplementarily fed wheat grain. Live weight of the fish ranged from 1172 to 3196 grams. Fatty acid (FA) content in fish fillets without skin was determined by gas chromatography after the extraction of total lipids with a hexane/2-propanol mixture. Sexual dimorphism in chemical composition of marketable carp meat was insignificant (P>0.05) at the time of the autumn harvest. Dry matter and intramuscular fat content in fillets increased linearly with the increasing growth rate while protein content decreased (P<0.05). The percentage of saturated and monounsaturated FA did not changed (P>0.05) and increased (P<0.001), respectively. That of polyunsaturated FA (PUFA) decreased (P<0.01), the decrease of n-3 PUFA being faster in comparison with n-6 PUFA. Stewing decreased (P<0.05) C16:0, C22:5 n-3 and C22:5 n-6 content and increased content of C20:1 (P<0.01).
Název v anglickém jazyce
Effect of sex, growth intensity and heat treatment on fatty acid composition of common carp (Cyprinus carpio) fillets
Popis výsledku anglicky
Fourty-eight individuals of common carp were selected in the third year of life among fish reared in an earthen pond and supplementarily fed wheat grain. Live weight of the fish ranged from 1172 to 3196 grams. Fatty acid (FA) content in fish fillets without skin was determined by gas chromatography after the extraction of total lipids with a hexane/2-propanol mixture. Sexual dimorphism in chemical composition of marketable carp meat was insignificant (P>0.05) at the time of the autumn harvest. Dry matter and intramuscular fat content in fillets increased linearly with the increasing growth rate while protein content decreased (P<0.05). The percentage of saturated and monounsaturated FA did not changed (P>0.05) and increased (P<0.001), respectively. That of polyunsaturated FA (PUFA) decreased (P<0.01), the decrease of n-3 PUFA being faster in comparison with n-6 PUFA. Stewing decreased (P<0.05) C16:0, C22:5 n-3 and C22:5 n-6 content and increased content of C20:1 (P<0.01).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP525%2F01%2FP078" target="_blank" >GP525/01/P078: Vliv pohlaví, intenzity růstu, poměru živin v krmné dávce a tepelné úpravy na obsah cholesterolu, mastných kyselin, tuku a bílkovin v rybím mase</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
48
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
85-92
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—