Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of sex, growth intensity and heat treatment on fatty acid composition of common carp (Cyprinus carpio) fillets

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A23200001" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:23200001 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of sex, growth intensity and heat treatment on fatty acid composition of common carp (Cyprinus carpio) fillets

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fourty-eight individuals of common carp were selected in the third year of life among fish reared in an earthen pond and supplementarily fed wheat grain. Live weight of the fish ranged from 1172 to 3196 grams. Fatty acid (FA) content in fish fillets without skin was determined by gas chromatography after the extraction of total lipids with a hexane/2-propanol mixture. Sexual dimorphism in chemical composition of marketable carp meat was insignificant (P>0.05) at the time of the autumn harvest. Dry matter and intramuscular fat content in fillets increased linearly with the increasing growth rate while protein content decreased (P<0.05). The percentage of saturated and monounsaturated FA did not changed (P>0.05) and increased (P<0.001), respectively. That of polyunsaturated FA (PUFA) decreased (P<0.01), the decrease of n-3 PUFA being faster in comparison with n-6 PUFA. Stewing decreased (P<0.05) C16:0, C22:5 n-3 and C22:5 n-6 content and increased content of C20:1 (P<0.01).

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of sex, growth intensity and heat treatment on fatty acid composition of common carp (Cyprinus carpio) fillets

  • Popis výsledku anglicky

    Fourty-eight individuals of common carp were selected in the third year of life among fish reared in an earthen pond and supplementarily fed wheat grain. Live weight of the fish ranged from 1172 to 3196 grams. Fatty acid (FA) content in fish fillets without skin was determined by gas chromatography after the extraction of total lipids with a hexane/2-propanol mixture. Sexual dimorphism in chemical composition of marketable carp meat was insignificant (P>0.05) at the time of the autumn harvest. Dry matter and intramuscular fat content in fillets increased linearly with the increasing growth rate while protein content decreased (P<0.05). The percentage of saturated and monounsaturated FA did not changed (P>0.05) and increased (P<0.001), respectively. That of polyunsaturated FA (PUFA) decreased (P<0.01), the decrease of n-3 PUFA being faster in comparison with n-6 PUFA. Stewing decreased (P<0.05) C16:0, C22:5 n-3 and C22:5 n-6 content and increased content of C20:1 (P<0.01).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP525%2F01%2FP078" target="_blank" >GP525/01/P078: Vliv pohlaví, intenzity růstu, poměru živin v krmné dávce a tepelné úpravy na obsah cholesterolu, mastných kyselin, tuku a bílkovin v rybím mase</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    85-92

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus