Detekce lokusu Glu D1 5+10 u hybridů translokovaného tritikale
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F03%3A21100006" target="_blank" >RIV/62156489:_____/03:21100006 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce lokusu Glu D1 5+10 u hybridů translokovaného tritikale
Popis výsledku v původním jazyce
Tritikale (x Triticosecale Wittmack) se v současné době používá pouze jako krmná plodina. Přítomnost žitných chromozomů R a absence pšeničného chromozomu 1D v genomu tritikale způsobuje horší visko-elastické vlastnosti těsta a tím i horší pekařskou kvalitu. Pozitivní vliv na dobrou pekařskou kvalitu zrna pšenice má lokus Glu 1D 5+10, který je markerem dobré pekařské kvality. Jednou z možností zlepšení dílčích ukazatelů pekařské jakosti tritikale je přenos celého chromozomu 1D nebo jeho části, obsahujícílokus Glu 1D 5+10, z pšenice do tritikale. Translokované formy odrůdy tritikale Presto lišící se délkou translokovaného segmentu (krátká - 1R.1D5+10-2 a dlouhá 1R.1D5+10-1) byly vytvořeny prof.Lukaszewskim z University of California. Přítomnost lokusu Glu 1D 5+10 byla ověřována u klasových potomstev F2 generace křížení tritikale Presto s translokací 1R.1D(5+10)-1 x Trimaran a s translokací 1R.1D(5+10)-1 x Moreno.Výskyt lokusu Glu D1 5+10 je verifikován produktem o velikosti 450 bp.
Název v anglickém jazyce
Detection of the Glu D1 5+10 locus in hybrid sof translocated triticale
Popis výsledku anglicky
At the present time triticale (x Triticosecale Wittmack) is used only as a feed crop. The presence of the rye R chromosomes and the absence of the wheat ID chromosome in the triticale genome impairs the viscous-elastic properties of the dough and reducesthe baking quality. The Glu 1D 5+10 locus, which is a marker of good baking quality, has a positive effect on the baking quality of wheat grain. One possibility of improving the partial parameters of the baking quality of triticale is the translocation of the entire 1D chromosome, or its part containing the Glu 1D 5+10 locus, from wheat to triticale. Prof. Lukaszewski from the University of California created the translocated forms of the Presto triticale variety, differing in the length of the translocated segment (short - 1R.1D5+10-2 and long 1R.1D5+10-1). The presence of the Glu 1D 5+10 locus was verified in the spike progeny of the F2 generation of crossing the triticale Presto variety with the translocation of 1R.1D(5+10)-1 x Trima
Klasifikace
Druh
A - Audiovizuální tvorba
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA521%2F03%2F0113" target="_blank" >GA521/03/0113: Studium přenosu, stabilizace a exprese translokací 1R.1D 5+10 u tritikale ve vztahu k prolaminovým bílkovinám a kvalitě zrna</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
—
Místo vydání
—
Název nakladatele resp. objednatele
—
Verze
—
Identifikační číslo nosiče
—