Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Use of 1R chromosome translocations to improve bread-making quality in triticale

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F10%3A00159211" target="_blank" >RIV/62156489:43210/10:00159211 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Use of 1R chromosome translocations to improve bread-making quality in triticale

  • Popis výsledku v původním jazyce

    To improve bread-making quality of triticale (X Triticosecale Wittmack), the glutenin allele Glu-D1d encoding HMW subunits 5+10 is used. Glu-D1d is on chromosome 1DL and positively affects bread-making quality in wheat. The two donor types of winter triticale with translocated chromosome 1R were used: Presto 1D.1R5+10-2 and Presto Valdy. These were developed by Professor A.J. Lukaszewski, USA. Single translocation 1D.1R5+10-2 carries on the long arm of 1R the wheat segment from 1DL with the Glu-D1d replacing the secalin locus Sec-3, double translocation 'Valdy' carries on the long arm of 1R the translocation 1D.1R5+10-2 and on the short arm a segment from 1DS with wheat loci Gli-D1 and Glu-D3. Two sets of triticale donor lines derived from the cv. Presto with 1D.1R5+10-2 and Valdy translocation were evaluated for agronomic and grain quality characteristics. The dough was non-sticky in Valdy, slightly sticky in 1D.1R5+10-2 and sticky in check cv. Presto. Both types of donor lines were c

  • Název v anglickém jazyce

    Use of 1R chromosome translocations to improve bread-making quality in triticale

  • Popis výsledku anglicky

    To improve bread-making quality of triticale (X Triticosecale Wittmack), the glutenin allele Glu-D1d encoding HMW subunits 5+10 is used. Glu-D1d is on chromosome 1DL and positively affects bread-making quality in wheat. The two donor types of winter triticale with translocated chromosome 1R were used: Presto 1D.1R5+10-2 and Presto Valdy. These were developed by Professor A.J. Lukaszewski, USA. Single translocation 1D.1R5+10-2 carries on the long arm of 1R the wheat segment from 1DL with the Glu-D1d replacing the secalin locus Sec-3, double translocation 'Valdy' carries on the long arm of 1R the translocation 1D.1R5+10-2 and on the short arm a segment from 1DS with wheat loci Gli-D1 and Glu-D3. Two sets of triticale donor lines derived from the cv. Presto with 1D.1R5+10-2 and Valdy translocation were evaluated for agronomic and grain quality characteristics. The dough was non-sticky in Valdy, slightly sticky in 1D.1R5+10-2 and sticky in check cv. Presto. Both types of donor lines were c

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings 5th International Congress Flour-Bread '09, 7th Croatian Congress of Cereal Technologists

  • ISBN

    978-953-7005-21-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Faculty of Food Technology Osijek, University of Osijek

  • Místo vydání

    Osijek, Croatia

  • Místo konání akce

    Opatija, Croatia, October 21-23

  • Datum konání akce

    1. 1. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku