Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000399" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000399 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pro zvýšení pekařské kvality tritikale byla použita gluteninová alela Glu-D1d kódující HMW podjednotky 5+10. Glu-D1d byla přenesena z chromosomu 1D pšenice do chromosomu 1R tritikale pomocí translokace. Použité donory translokací chromosomu 1R vyvinuli na University of California, USA. Byly vyšlechtěny linie tritikale nesoucí rozdílné typy translokací chromosomu 1R s Glu-D1d. Podařilo se zlepšit pekařskou kvalitu u tritikale, ale zůstala vyšší aktivita a-amylasy, projevující se nízkým číslem poklesu (FN), které je obvykle nižší než u pšenice. Očekáváme, že tritikale vyšlechtěné pro pekařské využití si uchová většinu vlastností typických pro tuto plodinu: příznivé složení aminokyselin v zrnu, lepší schopnost využívat živiny z půdy, vyšší úroveň zdravotního stavu ve srovnání s pšenicí, schopnost odolávat některým abiotickým činitelům prostředí a dobré výnosy v oblastech, kde pěstování pšenice není výhodné. To povede k rozšíření využitelnosti tritikale o oblast, které v současnosti dominu

  • Název v anglickém jazyce

    Newly developed genotypes of triticale /X Triticosecale Wittmack/ with improved bread-making quality can become an alternative to bread wheat

  • Popis výsledku anglicky

    The glutenin allele Glu-D1d encoding HMW glutenin subunits 5+10 was used to increase bread-making quality of triticale. Glu-D1d was transferred from wheat chromosome 1D to triticale chromosome 1R using translocation. Triticale donors with chromosome 1R translocations were developed at University of California, USA. Triticale lines possessing different types of chromosome 1R translocations with Glu-D1d, have been developed. The bread-making quality of triticale has been improved, but there has still beenhigher a-amylase activity that causes a low FN, which is usually lower than in wheat. We suppose triticale developed for baking will retain properties typical for this crop: better amino acid composition in grain, better ability to use nutrients from soil, higher level of health status as compared to wheat, resistance to some abiotic factors and good yields in regions where wheat is not profitable. It will lead to extending the use of triticale in the field in which wheat has been domin

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Úroda

  • ISSN

    0139-6013

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    56

  • Číslo periodika v rámci svazku

    příloha

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus