Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000399" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000399 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nově vytvořené genotypy tritikale (X Triticosecale Wittmack) se zlepšenou pekařskou kvalitou zrna se mohou stát alternativou hexaploidní pšenice
Popis výsledku v původním jazyce
Pro zvýšení pekařské kvality tritikale byla použita gluteninová alela Glu-D1d kódující HMW podjednotky 5+10. Glu-D1d byla přenesena z chromosomu 1D pšenice do chromosomu 1R tritikale pomocí translokace. Použité donory translokací chromosomu 1R vyvinuli na University of California, USA. Byly vyšlechtěny linie tritikale nesoucí rozdílné typy translokací chromosomu 1R s Glu-D1d. Podařilo se zlepšit pekařskou kvalitu u tritikale, ale zůstala vyšší aktivita a-amylasy, projevující se nízkým číslem poklesu (FN), které je obvykle nižší než u pšenice. Očekáváme, že tritikale vyšlechtěné pro pekařské využití si uchová většinu vlastností typických pro tuto plodinu: příznivé složení aminokyselin v zrnu, lepší schopnost využívat živiny z půdy, vyšší úroveň zdravotního stavu ve srovnání s pšenicí, schopnost odolávat některým abiotickým činitelům prostředí a dobré výnosy v oblastech, kde pěstování pšenice není výhodné. To povede k rozšíření využitelnosti tritikale o oblast, které v současnosti dominu
Název v anglickém jazyce
Newly developed genotypes of triticale /X Triticosecale Wittmack/ with improved bread-making quality can become an alternative to bread wheat
Popis výsledku anglicky
The glutenin allele Glu-D1d encoding HMW glutenin subunits 5+10 was used to increase bread-making quality of triticale. Glu-D1d was transferred from wheat chromosome 1D to triticale chromosome 1R using translocation. Triticale donors with chromosome 1R translocations were developed at University of California, USA. Triticale lines possessing different types of chromosome 1R translocations with Glu-D1d, have been developed. The bread-making quality of triticale has been improved, but there has still beenhigher a-amylase activity that causes a low FN, which is usually lower than in wheat. We suppose triticale developed for baking will retain properties typical for this crop: better amino acid composition in grain, better ability to use nutrients from soil, higher level of health status as compared to wheat, resistance to some abiotic factors and good yields in regions where wheat is not profitable. It will lead to extending the use of triticale in the field in which wheat has been domin
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Úroda
ISSN
0139-6013
e-ISSN
—
Svazek periodika
56
Číslo periodika v rámci svazku
příloha
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—