Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00156124" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00156124 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost
Popis výsledku v původním jazyce
Jsou uvedeny výsledky šlechtění tritikale orientovaného na zlepšování technologických charakteristik zrna pro výrobu potravinářských výrobků z kynutého těsta. Šlechtitelský program je založen na využití donorů tritikale s translokacemi chromosomu 1R, dokterého byly přeneseny segmenty z chromosomu 1D pšenice. Tyto translokace chromosomu 1R nesou gluteninovou alelu Glu-D1d kódující vysokomolekulární podjednotky 5+10. Tato alela pozitivně ovlivňuje pekařskou kvalitu. Donory translokací chromosomu 1R bylyzískány od A. J. Lukaszewského (Univ. of California, USA). Jsou uvedeny dvouleté výsledky kvality zrna vybraných linií tritikale ze sklizně 2007 a 2008. Většina kvalitativních parametrů zrna se u těchto linií blíží ozimé pšenici zařazené do kategorie B (chlebová kvalita). Je diskutována perspektiva šlechtění tritikale na pekařskou jakost.
Název v anglickém jazyce
Parameters of newly developed lines of triticale selected for improved bread-making quality
Popis výsledku anglicky
Outcomes of breeding triticale aiming at the improvement of bread-making characteristics of grain for making food products from yeast-leavened dough are presented. The breeding programme is based on the employment of triticale donors with translocationsof chromosome 1R, to which segments of wheat chromosome 1D were transferred. These translocations of chromosome 1R carry the glutenin allele Glu-D1d encoding HMW subunits 5+10. This allele positively affects bread-making quality. The donors of chromosome1R translocations have been provided by A. J. Lukaszewski (Univ. of California, USA). Two-year data on grain quality in selected triticale lines from 2007 and 2008 harvests are given. Most grain quality parameters in these lines are close to those of winter wheat classified into B category (bread quality). Prospects of breeding triticale for bread-making quality are discussed.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GE - Šlechtění rostlin
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta fytotechnica et zootechnica
ISSN
1336-9245
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
Suppl. 1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—