Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F09%3A00156124" target="_blank" >RIV/62156489:43210/09:00156124 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Parametry nově vytvořených linií tritikale šlechtěných na zlepšenou pekařskou jakost

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jsou uvedeny výsledky šlechtění tritikale orientovaného na zlepšování technologických charakteristik zrna pro výrobu potravinářských výrobků z kynutého těsta. Šlechtitelský program je založen na využití donorů tritikale s translokacemi chromosomu 1R, dokterého byly přeneseny segmenty z chromosomu 1D pšenice. Tyto translokace chromosomu 1R nesou gluteninovou alelu Glu-D1d kódující vysokomolekulární podjednotky 5+10. Tato alela pozitivně ovlivňuje pekařskou kvalitu. Donory translokací chromosomu 1R bylyzískány od A. J. Lukaszewského (Univ. of California, USA). Jsou uvedeny dvouleté výsledky kvality zrna vybraných linií tritikale ze sklizně 2007 a 2008. Většina kvalitativních parametrů zrna se u těchto linií blíží ozimé pšenici zařazené do kategorie B (chlebová kvalita). Je diskutována perspektiva šlechtění tritikale na pekařskou jakost.

  • Název v anglickém jazyce

    Parameters of newly developed lines of triticale selected for improved bread-making quality

  • Popis výsledku anglicky

    Outcomes of breeding triticale aiming at the improvement of bread-making characteristics of grain for making food products from yeast-leavened dough are presented. The breeding programme is based on the employment of triticale donors with translocationsof chromosome 1R, to which segments of wheat chromosome 1D were transferred. These translocations of chromosome 1R carry the glutenin allele Glu-D1d encoding HMW subunits 5+10. This allele positively affects bread-making quality. The donors of chromosome1R translocations have been provided by A. J. Lukaszewski (Univ. of California, USA). Two-year data on grain quality in selected triticale lines from 2007 and 2008 harvests are given. Most grain quality parameters in these lines are close to those of winter wheat classified into B category (bread quality). Prospects of breeding triticale for bread-making quality are discussed.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta fytotechnica et zootechnica

  • ISSN

    1336-9245

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    12

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Suppl. 1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus