Možnosti ovlivnění jakosti rostlinných produktů (6). Obilniny (6.1). Žito a tritikale (6.1.2)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F25328859%3A_____%2F08%3A%230000407" target="_blank" >RIV/25328859:_____/08:#0000407 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti ovlivnění jakosti rostlinných produktů (6). Obilniny (6.1). Žito a tritikale (6.1.2)
Popis výsledku v původním jazyce
Zrno běžného hexaploidního tritikale (X Triticosecale Wittmack) se téměř nevyužívá na potravinářské zpracování z důvodu jeho nízké pekárenské kvality. Pekárenskou kvalitu je možné zlepšit vnesením vybraných segmentů pšeničného chromosomu 1D do tritikalového chromosomu 1R. K přenášení se vybírají segmenty, které u pšenice korelují s velmi dobrou pekárenskou kvalitou zrna. Vnesení alely Glu-D1d částečně zlepšuje pekárenské vlastnosti tritikalového zrna. Významnějšího zlepšení je dosaženo, pokud jsou vneseny lokusy Glu-D1 (allele d), Glu-D3 and Gli-D1.
Název v anglickém jazyce
Possibilities of affecting the quality of plant products (6). Cereals (6.1). Rye and triticale (6.1.2)
Popis výsledku anglicky
Grain of common hexaploid triticale (X Triticosecale Wittmack) is rarely used for human consumption because of its poor bread-making quality. The bread-making quality can be improved by transfer of selected segments of wheat chromosome 1D into the triticale chromosome 1R. Selected and transferred segments are correlated with good bread-making quality of wheat. The transfer of the allele Glu-D1d partly improved bread-making characteristics of triticale grain. More significant improvement was achieved bytransfer of loci Glu-D1 (allele d), Glu-D3 and Gli-D1.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA521%2F03%2F0113" target="_blank" >GA521/03/0113: Studium přenosu, stabilizace a exprese translokací 1R.1D 5+10 u tritikale ve vztahu k prolaminovým bílkovinám a kvalitě zrna</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí
ISBN
978-80-86576-28-2
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
—
Počet stran knihy
327
Název nakladatele
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Místo vydání
Praha
Kód UT WoS kapitoly
—