Ethylene Production and Apricot Softening on the Tree and During storage in the Process of Maturation.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A_____%2F97%3A1_4_343" target="_blank" >RIV/62156489:_____/97:1_4_343 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Ethylene Production and Apricot Softening on the Tree and During storage in the Process of Maturation.
Popis výsledku v původním jazyce
Optimalizace sklizňového termínu nových odrůd jablek Pro chladírenské skladování jádrového ovoce, zejména jablek, je třeba přesně znát období sklizně, na něž naváže rychlé zchlazení. Nové technologie skladování (ŘA, ULO, LECA) jsou na optimální zralostijablek bezprostředně vázány. Přesný sklizňový termín je odvozený z dynamiky etylenu a netěkavých látkových složek v období od před- klimakterického do postklimakterického období zrání na stromě. Pro čtyři odrůdy jablek (Florina, Produkta, Rezista, Ango ld) jsou uvedeny numerické hodnoty, které charakterizují odrůdy, datum sklizně založené na znalosti dynamických průběhů obou skupin zkoumaných kritérií. Navržená kriteria hodnocení mají dvojí charakter: první kriterium má význam pro posklizňovou fyziologii(dynamika etylenu), druhé kriterium (kombinace průběhu titračních kyselin, rozpustné sušiny a ztráty škrobu) lze přímo uplatnit v provozní praxi. Pro uvedené odrůdy nejsou známy jejich průběhy zrání v období před skladováním.
Název v anglickém jazyce
Ethylene Production and Apricot Softening on the Tree and During storage in the Process of Maturation.
Popis výsledku anglicky
Optimalizace sklizňového termínu nových odrůd jablek Pro chladírenské skladování jádrového ovoce, zejména jablek, je třeba přesně znát období sklizně, na něž naváže rychlé zchlazení. Nové technologie skladování (ŘA, ULO, LECA) jsou na optimální zralostijablek bezprostředně vázány. Přesný sklizňový termín je odvozený z dynamiky etylenu a netěkavých látkových složek v období od před- klimakterického do postklimakterického období zrání na stromě. Pro čtyři odrůdy jablek (Florina, Produkta, Rezista, Ango ld) jsou uvedeny numerické hodnoty, které charakterizují odrůdy, datum sklizně založené na znalosti dynamických průběhů obou skupin zkoumaných kritérií. Navržená kriteria hodnocení mají dvojí charakter: první kriterium má význam pro posklizňovou fyziologii(dynamika etylenu), druhé kriterium (kombinace průběhu titračních kyselin, rozpustné sušiny a ztráty škrobu) lze přímo uplatnit v provozní praxi. Pro uvedené odrůdy nejsou známy jejich průběhy zrání v období před skladováním.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EP0960996030" target="_blank" >EP0960996030: Zvyšování kvality skladovaných jablek optimalizací skladovacího režimu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
1997
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník mezinárodní vědecké konference "Biologický a technický vývoj v zahradnictví"
ISBN
—
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Název nakladatele
ZF MZLU Lednice
Místo vydání
Lednice
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—