Malabsorpční syndrom u brojlerových kuřat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F10%3A00002575" target="_blank" >RIV/62157124:16170/10:00002575 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Malabsorpční syndrom u brojlerových kuřat
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem tohoto článku je shrnout a zpřehlednit informace týkající se malabsorpčního syndromu brojlerových kuřat. Malabsorpční syndrom (MAS) je patrný u brojlerových kuřat, je zjišťován po celém světě a způsobuje značné ekonomické ztráty ve výkrmu brojlerůvlivem snížené tělesné hmotnosti, zvýšené mortality, snížené kvality jatečných těl a sekundárních onemocnění. MAS je multifaktoriální onemocnění, které způsobuje střevní poruchy u brojlerů vlivem infekce gastrointestinálního traktu různými infekčními agens. Exaktní etiologie není známá, třebaže několik virů bylo izolováno z MAS postižených kuřat. Brojleři jsou nejvíce vnímaví během prvních dvou týdnů věku. MAS je charakterizován rozsáhlým výskytem zakrslosti a nevyrovnaného růstu v hejně s vysokou brakací, průjmem s nestráveným krmivem vedoucím k vlhké podestýlce, opožděnému přepeření, ztrátě pigmentu a kostním abnormalitám, které se vyskytují během prvních tří týdnů věku.
Název v anglickém jazyce
Malabsorption syndrom in broiler chickens
Popis výsledku anglicky
The purpose of this presented work is to gie a review of malabsorption syndrom (MAS) of broiler chickens. This syndrom, evident in broiler chickens, has been found all over the world and cause considerable economic loss in the fattenting broilers owing to reduced body weight, increased mortality, reduced quality of dressed carcases and secondary diseases. MAS is a multifactorial diseases that cause intestinal disorders in broilers due to infection of GIT by various infectious agents. Exact etiology hasnot been now, though several viruses were isolated from chickens that suffered from MAS. Broilers are most susceptible during the first two weeks of age. MAS is characterized by extensive occurence of stunting and unequal growth in flocks with high culling, diarrhoea with indigested food leading to the humid litter, delayed moulting, loss of pigmentation and bone abnormalities that appears during the first three weeks of age.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
60
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—