Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Malabsorpční syndrom u brojlerových kuřat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F10%3A00002575" target="_blank" >RIV/62157124:16170/10:00002575 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Malabsorpční syndrom u brojlerových kuřat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem tohoto článku je shrnout a zpřehlednit informace týkající se malabsorpčního syndromu brojlerových kuřat. Malabsorpční syndrom (MAS) je patrný u brojlerových kuřat, je zjišťován po celém světě a způsobuje značné ekonomické ztráty ve výkrmu brojlerůvlivem snížené tělesné hmotnosti, zvýšené mortality, snížené kvality jatečných těl a sekundárních onemocnění. MAS je multifaktoriální onemocnění, které způsobuje střevní poruchy u brojlerů vlivem infekce gastrointestinálního traktu různými infekčními agens. Exaktní etiologie není známá, třebaže několik virů bylo izolováno z MAS postižených kuřat. Brojleři jsou nejvíce vnímaví během prvních dvou týdnů věku. MAS je charakterizován rozsáhlým výskytem zakrslosti a nevyrovnaného růstu v hejně s vysokou brakací, průjmem s nestráveným krmivem vedoucím k vlhké podestýlce, opožděnému přepeření, ztrátě pigmentu a kostním abnormalitám, které se vyskytují během prvních tří týdnů věku.

  • Název v anglickém jazyce

    Malabsorption syndrom in broiler chickens

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of this presented work is to gie a review of malabsorption syndrom (MAS) of broiler chickens. This syndrom, evident in broiler chickens, has been found all over the world and cause considerable economic loss in the fattenting broilers owing to reduced body weight, increased mortality, reduced quality of dressed carcases and secondary diseases. MAS is a multifactorial diseases that cause intestinal disorders in broilers due to infection of GIT by various infectious agents. Exact etiology hasnot been now, though several viruses were isolated from chickens that suffered from MAS. Broilers are most susceptible during the first two weeks of age. MAS is characterized by extensive occurence of stunting and unequal growth in flocks with high culling, diarrhoea with indigested food leading to the humid litter, delayed moulting, loss of pigmentation and bone abnormalities that appears during the first three weeks of age.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Veterinářství

  • ISSN

    0506-8231

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    60

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus