Vliv resveratrolu na počty a aktivitu leukocytů a trombocytů u rostoucích selat.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F10%3A00003064" target="_blank" >RIV/62157124:16170/10:00003064 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv resveratrolu na počty a aktivitu leukocytů a trombocytů u rostoucích selat.
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývala vlivem perorálně podávaného resveratrolu (R) u selat na počet leukocytů, zejména pak neutrofilů, jejich funkční aktivitu (luminolem indukovaná chemiluminiscence - CL), dále počet trombocytů, jejich agregační schopnost pomocí Bohrovy optické metody a také celkovou antioxidační kapacitu krve (TRAP). R byl pokusné skupině podáván v alkoholovém roztoku v dávce 3 mg /kg0.75 živé váhy po dobu dvou týdnů, kontrolní dostávala stejný alkoholový roztok bez resveratrolu. Pokusná skupina po týdenním podávání R vykazovala signifikantní (P < 0.01) pokles počtu leukocytů i neutrofilů, během druhého týdne již k dalšímu poklesu nedošlo. U kontrolní skupiny byl zaznamenán pouze nižší počet leukocytů (P < 0.01) na konci experimentu. CL byla u pokusné skupiny po týdenním podávání R průkazně nižší, ale po přepočtu na počet neutrofilů obě skupiny nevykazovaly rozdíly. TRAP se během experimentu zvyšovalo u obou skupin, ale R nárůst průkazně (P< 0.01) urychlil. Resveratrol u pokusných selat
Název v anglickém jazyce
Influence of resveratrol on leukocytes ana platelets count and their functional activity in growing piglets.
Popis výsledku anglicky
Our study was aimed to determine the effect of Resveratrol (R ), administered 2 weeks in alcohol solution in a daily dose 3 mg /kg0.75 of body weight, on leukocytes (WBC) and platelets in piglets. Functional parameters of blood cells were determined as luminol enhanced chemiluminiscence for neutrophils and the aggregation by Bohr´s optic method for platelets. The total radical-trapping antioxidant potential (TRAP) of blood was also observed. Other control piglets obtained alcohol solution without R. Administration of R caused a significant decrease of WBC (P < 0.01) and of the neutrophils (P < 0.01) at the end of the first week. After two weeks no further reduction of this parameter was found. In controls a significant (P < 0.01) decrease of WBC was observed only at the end of the experiment and the number of neutrophils remained unchanged. In contrast to the control animals CL of R group was significantly lower at the end of the first week. However recalculation on the number of neutr
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of International Conference Animal Physiology
ISBN
978-80-7375-403-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
—
Název nakladatele
Department of Animal Morphology, Physiology and Genetics, Faculty of Agronomy, Mendel University in Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Valtice
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—