Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F10%3A00003066" target="_blank" >RIV/62157124:16170/10:00003066 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Potravní strategie přežvýkavců a tvorba skleníkových plynů.
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývá základními fakty o funkcích gastrointestinálního traktu přežvýkavců. Připomíná význam mikrobiálního trávení strukturálních sacharidů, jeho průběh a produkty, v kontextu se strategií získávání potravy u těchto býložravců. Je popsán složitýproces přežvykování a důležitost slin pro pufraci bachorového obsahu. U základních produktů bachorové fermentace, těkavých mastných kyselin, je zmíněno jejich následné využití v metabolizmu jako zdroj živin a energie. V práci je diskutován také vztah velikosti těla k potřebám energie. U přežvýkavců je při fermentaci energie uvolňována pomalu, při velmi malé velikosti těla by se dostaly do energetické pasti. V poslední době velmi diskutovaná otázka emisí skleníkových plynů je v práci uváděna do kontextumikrobiální fermentace, při které vzniká velké množství oxidu uhličitého a metanu. Tyto plyny jsou ale přežvýkavci schopni při eruktaci z velké části recyklovat. Obdobně redukují množství vylučovaného dusíku díky hepatoruminálnímu oběhu
Název v anglickém jazyce
Food strategy of ruminants and the production of greenhouse gases
Popis výsledku anglicky
The paper deals with the basic facts about the functions the gastrointestinal tract of ruminants. It recalls the importance of microbial digestion of structural carbohydrates, the course and products of the digestion in the context of food obtaining strategies for these herbivores. It describes the complex process of rumination and the importance of saliva for buffering of rumen contents. The basic products of rumen fermentation, volatile fatty acids, are mentioned in their subsequent use as a source ofnutrient and energy in metabolism. The paper also discusses the relationship of energy needs on body size. Fermentation releases the energy slowly in ruminants, so very small body size would lead to the lack of energy. The work puts the actual topic about greenhouse gases in into the context of microbial fermentation, which generates large amounts of carbon dioxide and methane. But these gases are largely recycled during eruktation in ruminants. Similarly, these animals reduce the amoun
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—