Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of iodine from iodine enriched alga Chlorella spp. on the pork iodine content and meat quality in finisher swine

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16170%2F12%3A43871286" target="_blank" >RIV/62157124:16170/12:43871286 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201281040339" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2754/avb201281040339</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.2754/avb201281040339" target="_blank" >10.2754/avb201281040339</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of iodine from iodine enriched alga Chlorella spp. on the pork iodine content and meat quality in finisher swine

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to evaluate the effects of iodine from iodine-enriched alga Chlorella spp. on the iodine content in pork and on meat quality traits in finisher pigs. Experimental feed mixtures were fed for a period of 3 months before slaughter.In group A (n = 12), the experimental feed mixture was supplemented with 2 mg I/kg in the form of iodine from iodine-enriched freshwater alga Chlorella spp. The experimental feed mixture for pigs in group B (n = 12) was supplemented with 2 mg I/kg in theform of KI. Group C (n = 12) was the control group without supplementation. Compared to KI, the use of the algal iodine resulted in significantly higher (P { 0.05) iodine concentrations in the thyroid, serum and muscle tissue. No differences between thetwo groups were found in the meat quality traits. It is concluded that iodine from iodine-enriched Chlorella spp. is retained in muscle tissue in a higher extent than inorganic KI. Nevertheless, iodine concentrations in the meat are stil

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of iodine from iodine enriched alga Chlorella spp. on the pork iodine content and meat quality in finisher swine

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to evaluate the effects of iodine from iodine-enriched alga Chlorella spp. on the iodine content in pork and on meat quality traits in finisher pigs. Experimental feed mixtures were fed for a period of 3 months before slaughter.In group A (n = 12), the experimental feed mixture was supplemented with 2 mg I/kg in the form of iodine from iodine-enriched freshwater alga Chlorella spp. The experimental feed mixture for pigs in group B (n = 12) was supplemented with 2 mg I/kg in theform of KI. Group C (n = 12) was the control group without supplementation. Compared to KI, the use of the algal iodine resulted in significantly higher (P { 0.05) iodine concentrations in the thyroid, serum and muscle tissue. No differences between thetwo groups were found in the meat quality traits. It is concluded that iodine from iodine-enriched Chlorella spp. is retained in muscle tissue in a higher extent than inorganic KI. Nevertheless, iodine concentrations in the meat are stil

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria Brno

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    81

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    "339 ? 346"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus