HEAT RESISTANCE OF BACILLUS SPP. SPORES ISOLATED FROM MILK AND AGRICULTURAL ENVIRONMENT
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F01%3A00000495" target="_blank" >RIV/62157124:16270/01:00000495 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16170/01:00000495
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
HEAT RESISTANCE OF BACILLUS SPP. SPORES ISOLATED FROM MILK AND AGRICULTURAL ENVIRONMENT
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnání termorezistence spór mezofilních druhů rodu Bacillus, vyskytujících se v syrovém mléce, ve vztahu k jejich přežívání v tepelně ošetřených mléčných výrobcích. U 58 kmenů 9 druhů rodu Bacillus byla stanovena termorez istence spórv mléce v rozsahu teplot 95 - 135 oC při různé expozici. Nejvyšší termorezistence byla zjištěna u B.licheniformis, jehož spóry přežily teplotu 135 oC. Spóry schopné klíčit byly u ostatních druhů zaznamenány při teplotě 120 oC s výjimkou B.coagulans a B.pumilus. Redukce spór byla nejrychlejší u B.cereus ve srovnání s B.licheniformis a B.subtilis. Výsledky poukazují na možnost přežívání některých spór r. Bacillus v mléce ošetřeném vysokými teplotami.
Název v anglickém jazyce
HEAT RESISTANCE OF BACILLUS SPP. SPORES ISOLATED FROM MILK AND AGRICULTURAL ENVIRONMENT
Popis výsledku anglicky
Cílem práce bylo porovnání termorezistence spór mezofilních druhů rodu Bacillus, vyskytujících se v syrovém mléce, ve vztahu k jejich přežívání v tepelně ošetřených mléčných výrobcích. U 58 kmenů 9 druhů rodu Bacillus byla stanovena termorez istence spórv mléce v rozsahu teplot 95 - 135 oC při různé expozici. Nejvyšší termorezistence byla zjištěna u B.licheniformis, jehož spóry přežily teplotu 135 oC. Spóry schopné klíčit byly u ostatních druhů zaznamenány při teplotě 120 oC s výjimkou B.coagulans a B.pumilus. Redukce spór byla nejrychlejší u B.cereus ve srovnání s B.licheniformis a B.subtilis. Výsledky poukazují na možnost přežívání některých spór r. Bacillus v mléce ošetřeném vysokými teplotami.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2001
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta veterinaria
ISSN
0001-7213
e-ISSN
—
Svazek periodika
1
Číslo periodika v rámci svazku
70
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
179-184
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—