Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

HEAT RESISTANCE OF BACILLUS SPP. SPORES ISOLATED FROM MILK AND AGRICULTURAL ENVIRONMENT

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F01%3A00000495" target="_blank" >RIV/62157124:16270/01:00000495 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16170/01:00000495

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    HEAT RESISTANCE OF BACILLUS SPP. SPORES ISOLATED FROM MILK AND AGRICULTURAL ENVIRONMENT

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo porovnání termorezistence spór mezofilních druhů rodu Bacillus, vyskytujících se v syrovém mléce, ve vztahu k jejich přežívání v tepelně ošetřených mléčných výrobcích. U 58 kmenů 9 druhů rodu Bacillus byla stanovena termorez istence spórv mléce v rozsahu teplot 95 - 135 oC při různé expozici. Nejvyšší termorezistence byla zjištěna u B.licheniformis, jehož spóry přežily teplotu 135 oC. Spóry schopné klíčit byly u ostatních druhů zaznamenány při teplotě 120 oC s výjimkou B.coagulans a B.pumilus. Redukce spór byla nejrychlejší u B.cereus ve srovnání s B.licheniformis a B.subtilis. Výsledky poukazují na možnost přežívání některých spór r. Bacillus v mléce ošetřeném vysokými teplotami.

  • Název v anglickém jazyce

    HEAT RESISTANCE OF BACILLUS SPP. SPORES ISOLATED FROM MILK AND AGRICULTURAL ENVIRONMENT

  • Popis výsledku anglicky

    Cílem práce bylo porovnání termorezistence spór mezofilních druhů rodu Bacillus, vyskytujících se v syrovém mléce, ve vztahu k jejich přežívání v tepelně ošetřených mléčných výrobcích. U 58 kmenů 9 druhů rodu Bacillus byla stanovena termorez istence spórv mléce v rozsahu teplot 95 - 135 oC při různé expozici. Nejvyšší termorezistence byla zjištěna u B.licheniformis, jehož spóry přežily teplotu 135 oC. Spóry schopné klíčit byly u ostatních druhů zaznamenány při teplotě 120 oC s výjimkou B.coagulans a B.pumilus. Redukce spór byla nejrychlejší u B.cereus ve srovnání s B.licheniformis a B.subtilis. Výsledky poukazují na možnost přežívání některých spór r. Bacillus v mléce ošetřeném vysokými teplotami.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta veterinaria

  • ISSN

    0001-7213

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    1

  • Číslo periodika v rámci svazku

    70

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    179-184

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus