Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Classification of honey according to their physical parameters

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F02%3A00000606" target="_blank" >RIV/62157124:16270/02:00000606 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Classification of honey according to their physical parameters

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of presented study was to find how close dependence exists between results of pollen analysis, on the one hand, and optical rotation and electrical conductivity, on the other hand, in 55 studied honey samples from CZ. These relations were very close (r > 0.80) and very highly significant (table 1). Several analysed samples would be inserted in honey groups (blossom, honeydew and compound honey) wrongly if only conductivity was measured. According to the Czech standard, the blossom honeys have conductivity max. 55 mS.m-1; honeydew honeys have conductivity between 50 - 130 mS.m-1 and compound honeys have conductivity between 50 - 130 mS.m-1. This fact and high correlation coefficients are evidence that exact sorting of honey must be carried out not only by measuring of conductivity but also by optical rotation and microscopic analysis - namely in transition bands of conductivity among individual honey groups.

  • Název v anglickém jazyce

    Classification of honey according to their physical parameters

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of presented study was to find how close dependence exists between results of pollen analysis, on the one hand, and optical rotation and electrical conductivity, on the other hand, in 55 studied honey samples from CZ. These relations were very close (r > 0.80) and very highly significant (table 1). Several analysed samples would be inserted in honey groups (blossom, honeydew and compound honey) wrongly if only conductivity was measured. According to the Czech standard, the blossom honeys have conductivity max. 55 mS.m-1; honeydew honeys have conductivity between 50 - 130 mS.m-1 and compound honeys have conductivity between 50 - 130 mS.m-1. This fact and high correlation coefficients are evidence that exact sorting of honey must be carried out not only by measuring of conductivity but also by optical rotation and microscopic analysis - namely in transition bands of conductivity among individual honey groups.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2002

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    In The 5 th International Conference on Food Physics. Sborník abstraktů

  • ISBN

    80-7157-587-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    33

  • Název nakladatele

    MZLU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    30. 5. 2002

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku