Vliv podávání ca-solí mastných kyselin na užitkovost a vybrané ukazatele tukového metabolismu brojlerů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F03%3A00000415" target="_blank" >RIV/62157124:16270/03:00000415 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv podávání ca-solí mastných kyselin na užitkovost a vybrané ukazatele tukového metabolismu brojlerů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce byla testace dvou vegetabilních diet vlastní receptury, srovnání jejich produkční účinnosti a posouzení vlivu těchto diet na vybrané ukazatele tukového metabolismu (plazmatický cholesterol, celkové lipidy, triglyceridy, fosfolipidy a lipoproteiny HDL a LDL), s možností náhrady rostlinných olejů v kontrolní dietě Ca-solemi mastných kyselin v pokusné dietě.Výsledky dokládají, že náhrada olejů v krmných směsích Ca-solemi mastných kyselin průkazně neovlivnila koncentraci cholesterolu, fosfolipidů ani lipoproteinů (HDL a LDL) v krevní plazmě kuřat. Naopak aplikace Ca-solí mastných kyselin vyvolala v krevní plazmě kuřat vysoce průkazné ( P 0,01) zvýšení koncentrace celkových lipidů, za současného průkazného (P 0,05) snížení hladiny triglyceridů.
Název v anglickém jazyce
The effect of ca-salts of fatty acids application on performance and selected parameters of fat metabolism in broilers
Popis výsledku anglicky
The objective of the paper was the testing of two vegetable diets made by our own compound formula, comparision of their production efficiency and evaluation of the effect of these diets on seleceted parameters of fat metabolism (plasmatic cholesterol, total lipids, triglycerids, phospholipids and lipoproteins HDL and LDL), with the possibility of vegetable oils replacement in control diet by Ca-salts of fatty acids in experimental diet. The attention was paid especially to characteristic parameters offat metabolism. The results show that the replacement of oils by Ca-salts of fatty acids in feed mixtures did not significantly affected level of cholesterol, phospholipids and lipoproteins (HDL and LDL) in chicks blood plasma. On the contrary Ca-salts application caused higly significant increase of total lipids and significant decrease (P 0,05) of triglyceride level in blood plasma.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2003
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Mezinárodní konference studentů DSP výživa a dietetika zvířat
ISBN
87-7040-626-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
96-102
Název nakladatele
Jihočeská univerzita
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
29. 5. 2003
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—