Vliv podávání Ca-solí mastných kyselin na užitkovost a vybrané ukazatele tukového metabolismu brojlerů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000183" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000183 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv podávání Ca-solí mastných kyselin na užitkovost a vybrané ukazatele tukového metabolismu brojlerů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo testování dvou vegetabilních diet, srovnání jejich produkční účinnosti a zhodnocení vlivu těchto diet na vybrané parametry tukového metabolismu (plazmatický cholesterol, celkové lipidy, triacyglyceroly, fosfolipidy a lipoproteiny HDL a LDL) a možnost náhrady kontrolní diety s obsahem olejů dietou experimentální s obsahem Ca-solí mastných kyselin. Pokus trval 42 dní, kdy kuřata dosáhla průměrné živé hmotnosti v pokusné skupine 2,16 kg ) 2,11 slepičky, 2,20 kohoutci) a v kontrolní skupině2,34 kg (2,18 slepičky a 2,30 kohoutci). Rozdíl v živých hmotnostech kontrolní a pokusné skupiny byl vyhodnocen jako statistikcy vysoce významný (P 0,01). Výsledky dále ukazují, že nebyly zjištěnmy statisticky významné rozdíly v parametrech tukového metabolismu v krevní plazmě s výjimkou celkových lipidů (vysoce průkazné zvýšení u pokusné skuiny) a triacylglycerolů (významné snížení u pokusné skupiny
Název v anglickém jazyce
The effect of Ca-salts of fatty acids application on performance and selected parameters of fat metabolism in broilers
Popis výsledku anglicky
The objective of the paper was the testing of two vegetable diets made by our own compound formula, comparision of their production efficiency and evaluation of the effect of these diets on seleceted parameters of fat metabolism (plasmatic cholesterol, total lipids, triglycerids, phospholipids and lipoproteins HDL and LDL), with the possibility of vegetable oils replacement in control diet by Ca-salts of fatty acids in experimental diet.The experiment was ended on the 42 day of fattening when the chicksreached the mean live weight in experimental group 2.16 kg (2.11 females and 2.20 males) and in control group 2.34 kg (2.18 kg females and 2.50 kg males). The differences in live weights between experimental and control group and between males in experimantal and control group were tested as highly significant (P 0,01). The attention was paid especially to characteristic parameters of fat metabolism. The results show that the replacement of oils by Ca-salts of fatty acids in feed mixtur
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2004
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
ISBN
7305-493-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
113-117
Název nakladatele
VFU Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
2. 6. 2004
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—