Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv podávání Ca-solí mastných kyselin na užitkovost a vybrané ukazatele tukového metabolismu brojlerů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F04%3A00000183" target="_blank" >RIV/62157124:16270/04:00000183 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv podávání Ca-solí mastných kyselin na užitkovost a vybrané ukazatele tukového metabolismu brojlerů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo testování dvou vegetabilních diet, srovnání jejich produkční účinnosti a zhodnocení vlivu těchto diet na vybrané parametry tukového metabolismu (plazmatický cholesterol, celkové lipidy, triacyglyceroly, fosfolipidy a lipoproteiny HDL a LDL) a možnost náhrady kontrolní diety s obsahem olejů dietou experimentální s obsahem Ca-solí mastných kyselin. Pokus trval 42 dní, kdy kuřata dosáhla průměrné živé hmotnosti v pokusné skupine 2,16 kg ) 2,11 slepičky, 2,20 kohoutci) a v kontrolní skupině2,34 kg (2,18 slepičky a 2,30 kohoutci). Rozdíl v živých hmotnostech kontrolní a pokusné skupiny byl vyhodnocen jako statistikcy vysoce významný (P 0,01). Výsledky dále ukazují, že nebyly zjištěnmy statisticky významné rozdíly v parametrech tukového metabolismu v krevní plazmě s výjimkou celkových lipidů (vysoce průkazné zvýšení u pokusné skuiny) a triacylglycerolů (významné snížení u pokusné skupiny

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of Ca-salts of fatty acids application on performance and selected parameters of fat metabolism in broilers

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of the paper was the testing of two vegetable diets made by our own compound formula, comparision of their production efficiency and evaluation of the effect of these diets on seleceted parameters of fat metabolism (plasmatic cholesterol, total lipids, triglycerids, phospholipids and lipoproteins HDL and LDL), with the possibility of vegetable oils replacement in control diet by Ca-salts of fatty acids in experimental diet.The experiment was ended on the 42 day of fattening when the chicksreached the mean live weight in experimental group 2.16 kg (2.11 females and 2.20 males) and in control group 2.34 kg (2.18 kg females and 2.50 kg males). The differences in live weights between experimental and control group and between males in experimantal and control group were tested as highly significant (P 0,01). The attention was paid especially to characteristic parameters of fat metabolism. The results show that the replacement of oils by Ca-salts of fatty acids in feed mixtur

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    7305-493-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    113-117

  • Název nakladatele

    VFU Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    2. 6. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku